Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele israeliene, în infern. Hamas a pregătit minuțios războiul de gherilă din Gaza 

Trupele israeliene, în infern. Hamas a pregătit minuțios războiul de gherilă din Gaza 

de Şerban Mihăilă    |   

Ghidurile de luptă, informațiile despre țintele vizate și datele extrase din telefoanele insurgenților islamiști uciși de armata israeliană dezvăluie un grad de coordonare fără precedent al atacului terorist lansat de Hamas pe 7 octombrie. Minuțiozitatea cu care, luni întregi, extremiștii au pregătit măcelul și sălbăticia cu care l-au executat sugerează că insurgenții radicali au planificat până în cele mai mici detalii și faza următoare a conflictului, așteptându-i pe israelieni cu o apărare infernală și o serie de tactici sângeroase. Perspectiva altor pierderi uriașe, precum și teama unui eventual atac din nord al Hezbollah par să fie principalele motive ale întârzierii ofensivei terestre israeliene. 

Experții israelieni în informații au descoperit planuri de luptă complexe ale Hamas, care au vizat kibbutzurile, dezvăluind un nivel ridicat de pregătire pentru atacul extrem de bine coordonat, lansat cu 11 zile în urmă. 

Marea cantitate de informații prelevate de la mulți dintre cei 1.500 de insurgenți islamiști omorâți de militarii israelieni arată un grad de planificare violentă, nemaiîntâlnită până acum, și indică faptul că trupele de infanterie ale statului evreu se vor confrunta cu o apărare sângeroasă în Fâșia Gaza. 

În timp ce forțele israeliene se adună pentru a lansa un atac terestru de amploare, autoritățile militare de la Ierusalim se așteaptă la un puternic contraatac din partea Hamas, care a pregătit în Gaza o serie de capcane și dispune de o rețea complexă și înfricoșătoare de tuneluri. 

Asta înseamnă că vehiculele terestre fără pilot, ghidate de la distanță, vor fi trimise în rețelele subterane, urmate de trupele de elită ale Israelului, specializate în lupta în tuneluri, care vor trebui să-i lichideze pe cei mai fanatici dintre insurgenții Hamas.

Experții militari apreciază că s-ar putea să fie nevoie de lansarea unor bombe devastatoare, de tip „bunker buster”, la intrările în tuneluri, chiar dacă în acest scenariu trupele ar fi nevoite să se retragă la distanță, îngreunând ritmul ofensivei. 

Dacă acest lucru ar încetini atacul, forțele speciale vor trimite drone terestre pentru a cartografia tunelurile, a găsi capcanele și a le distruge, înainte de a pătrunde în rețeaua subterană. 

Cum au realizat israelienii ce-i așteaptă în Gaza

După ce i-au neutralizat pe luptătorii Hamas în sudul Israelului, forțele speciale israeliene au descoperit că insurgenții aveau asupra lor ghiduri și manuale de luptă. 

Potrivit unor documente ale serviciilor de informații, consultate de jurnaliștii de la publicația „Daily Mirror”, extremiștii aveau planuri operaționale, telefoane criptate, numere criptate și chiar ghiduri de informații despre ținte.

Au fost găsite ordine detaliate în privința comunităților ce urmau să fie vizate și chiar a atrocităților care trebuiau comise acolo, cuvinte de cod pentru fiecare etapă a atacului și instrucțiuni asupra răpirilor.

„Printre documentele colectate se numără ordine detaliate de atac împotriva unor comunități din apropierea Fâșiei Gaza, care ilustrează planificarea de către Hamas a unui atac terorist și atrocitățile comise atât împotriva civililor, cât și a soldaților”, precizează un raport al serviciilor de informații israeliene, văzut de jurnaliștii britanici.

Raportul arată modul în care Divizia de Colectare Tehnologică din cadrul Direcției israeliene de informații adună probe prelevate de la cadavrele luptătorilor Hamas. Unul dintre insurgenți a fost găsit cu instrucțiuni specifice, primite de la șefii săi, cu privire la kibbutzul pe care urma să-l atace.

„Soldații din Batalionul 202 au localizat cadavrul unui terorist Hamas în Israel, având asupra sa un plan detaliat pentru un atac terorist asupra kibbutzului Alumim, o dovadă în plus a intențiilor oribile ale organizației teroriste în privința civililor israelieni”, se mai arată în document.

În plus, supraviețuitorii masacrelor din kibbutzuri i-au recunoscut pe teroriștii Hamas ca fiind lucrători cărora li s-a permis să iasă din Gaza pentru a munci la fermele locale. Acest lucru a facilitat „munca din interior”, deoarece gruparea radicală obținuse astfel detalii despre familiile și adresele individuale ale celor ce urmau să fie atacați.

Printre dovezile examinate și etichetate de serviciile israeliene de informații se numără arme de asalt, rachete, mine și o mare cantitate de muniție, ceea ce indică o aprovizionare logistică suficientă pentru continuarea luptei în teritoriile palestiniene. 

„Hamas s-a antrenat și a planificat în mod clar acest lucru și a știut cum și unde să lovească fiecare comunitate, așa că, fără îndoială, islamiștii au pregătit și apărarea Gazei, deoarece știau dinainte ce va urma”, a declarat o sursă oficială, citată de „Daily Mirror”.

Război urban de coșmar

„Este foarte corect să presupunem că, dacă nivelul de complexitate pentru atacurile inițiale, brutale, a fost neașteptat de ridicat, atunci, în aceeași măsură, nu ar trebui să subestimăm nici apărarea pregătită de Hamas”, arată un alt raport, separat, al serviciilor de informații, consultat, de asemenea, de publicația britanică.

„Provocările războiului urban sunt monumentale. Având în vedere pregătirea metodică a atacului din 7 octombrie, este foarte probabil ca Hamas să fi alocat deja un timp semnificativ planificării următoarei faze a acestui conflict, efectuând pregătiri extinse ale câmpului de luptă din Gaza, ce vor complica operațiunile armatei israeliene. 

Este posibil ca dronele mobile la sol, vehiculele terestre fără echipaj și alte mijloace de informații să fie folosite pentru a cartografia tunelurile și pentru a identifica capcanele existente, înainte de a trimite soldați pentru a le elimina”, arată raportul.

„Războiul urban se numără printre cele mai dificile tipuri de lupte în care sunt angajați militarii. Armata israeliană se va confrunta în Gaza cu un adversar care se bazează pe o rețea subterană de tuneluri. Hamas s-a pregătit pentru un asalt terestru și cunoaște aceste tuneluri pe dinăuntru și pe dinafară, iar unele dintre ele sunt probabil adevărate capcane.

Pregătirea pentru a lupta pe un astfel de teren este incredibil de dificilă și ar necesita informații extinse despre cum arată rețeaua de tuneluri”, pe care israelienii s-ar putea să nu le aibă, mai arată raportul. 

Teama de Hezbollah

În afara îngrijorării față de posibilele pierderi uriașe pe care trupele israeliene le-ar putea suferi într-un război de gherilă purtat în Gaza, un alt factor care a întârziat ofensiva terestră a statului evreu pare a fi teama față de un posibil amplu atac lansat din nord de gruparea Hezbollah, sprijinită de Iran.

Surse oficiale israeliene, citate de publicația „The Jerusalem Post”, susțin că guvernul Netanyahu se teme că Hezbollah așteaptă momentul în care cea mai mare parte a armatei israeliene este angajată în luptele din Gaza, pentru a deschide un front periculos, în nordul țării.

Prin prisma acestui raționament, faptul că Hezbollah nu s-a implicat la începutul războiului și a menținut, ulterior, atacurile asupra Israelului la un nivel destul de scăzut ar face parte dintr-o strategie elaborată, pentru a le oferi israelienilor un fals sentiment de securitate, similar cu ceea ce a reușit Hamas în sud. 

Conform acelorași surse, acest lucru nu va împiedica armata israeliană să invadeze Gaza, dar este posibil să fi provocat o întârziere, atât pentru a verifica mai bine adevăratele intenții ale Hezbollah, cât și pentru a întări și mai mult forțele din nord.

Pe de altă parte, contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a anunțat pe un ton categoric: „Israelul este pregătit să opereze pe două fronturi, și chiar mai mult. Dacă Hezbollah face greșeala să ne testeze, răspunsul va fi unul mortal!”. 

Între timp, Hezbollah a difuzat o înregistrare video, prezentând lunetiști care trag în camerele de luat vederi ale mai multor posturi ale armatei israeliene de-a lungul graniței, aparent pentru a împiedica statul evreu să monitorizeze mișcările de pe teritoriul libanez, acolo unde se află pozițiile gherilelor pro-iraniene. 

Surpriza lui Netanyahu?

În acest context, un alt purtător de cuvânt forțelor israeliene de apărare a făcut un anunț surprinzător. Armata israeliană se pregăteşte pentru faza următoare a campaniei sale împotriva Fâşiei Gaza, dar planurile ei ar putea să nu corespundă cu aşteptările multora privind o ofensivă terestră iminentă, a precizat, ieri, locotenent-colonelul Richard Hecht, într-o conferință de presă.

„Ne pregătim pentru etapele următoare ale războiului. Noi nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensiva terestră. Ar putea să fie ceva diferit”, a declarat el.  

Acțiunile teroriste ale islamiștilor radicali au dezlănțuit groaza în sudul Israelului și au declanșat un război Israel-Hamas, care amenință să se extindă în tot Orientul Mijlociu. Până în prezent, 1.400 de israelieni au murit în urma atacurilor din 7 octombrie și a rachetelor lansate de atunci, iar 2.400 au fost răniți, în timp ce 2.750 de locuitori din Gaza au fost uciși și aproape 10.000 au fost răniți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: trupe Israel hamas razboi gaza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri