Atentatele sinucigașe comise în această săptămână în Kabul și Kandahar au readus în atenție incapacitatea administrației de la Washington de a stabiliza situația din Afganistan. După 16 ani de conflict, americanii se confruntă cu o triplă povară: nu pot câștiga războiul, nu pot opri războiul și nu pot părăsi teritoriul afgan. Talibanii și Stat Islamic se întrec în atacuri și nimeni nu pare capabil să-i poată opri.
Pe măsură ce numărul victimelor este tot mai mare, iar recentele întăriri trimise de Statele Unite și NATO nu par să aducă rezultatul scontat, situația și așa precară a securității din Afganistan devine tot mai complexă. Una dintre marile probleme cu care se confruntă forțele aliate este competiția ce pare să se fi declanșat de mai multă vreme între talibani și gruparea extremistă Stat Islamic (SI) pentru poziția de „cei mai sângeroși teroriști”. SI a revendicat luni un dublu atentat sinucigaș comis la Kabul, capitala țării, precum și atacul de săptămâna trecută, de la un centru de înregistrare a alegătorilor, acțiuni soldate cu moartea a peste 60 de persoane. La rândul lor, talibanii vizează frecvent centrele de înregistrare a alegătorilor și sunt responsabili de masacrele din luna ianuarie, atunci când au aruncat în aer o ambulanță în centrul Kabulului, ucigând peste 100 de civili, la numai câteva zile după ce atacaseră Hotelul Intercontinental din capitala afgană și sediul organizației umanitare „Salvați Copiii”, din Jalalabad. Săptămâna trecută, talibanii au anunțat că declanșează „ofensiva de primăvară”, având ca principal obiectiv cei peste 14.000 de militari americani staționați pe teritoriul afgan. Cel mai recent raport trimestrial elaborat de SIGAR - organismul public responsabil cu controlul acţiunilor americane în Afganistan - face un tablou sumbru al situaţiei de securitate din această ţară după 16 ani de conflict, deşi forţele NATO desfăşurate sub comanda SUA afirmă că înregistrează progrese. Potrivit raportului, talibanii controlează un procent în creştere din teritoriul afgan, în timp ce efectivele armatei afgane au scăzut considerabil în ultimul an. Talibanii şi alţi insurgenţi afgani ocupă în prezent 14,5% din cele 407 districte ale ţării, cel mai ridicat nivel de când SIGAR face un astfel de bilanţ, adică din 2015. Guvernul afgan controlează doar 56,3% din districte (unul în plus faţă de anul precedent), restul rămânând în dispută. Mai mult, efectivele armatei şi poliţiei afgane au scăzut cu 10% într-un an, ajungând la 296.409 de membri la 31 ianuarie, din cauza creșterii atacurilor talibanilor și ale SI, care au afectat moralul trupelor deja slăbite de dezertări şi corupţie.
Puterea locală, slăbită
De altfel, atacurile repetate ale talibanilor și SI asupra clădirilor guvernamentale și centrelor pentru organizarea alegerilor parlamentare și regionale din octombrie, precum și asupra jurnaliștilor locali independenți au slăbit și mai mult autoritatea președintelui afgan, Ashraf Ghani, care prezenta recent un plan de pace ambițios, conținând o propunere de încetare a focului. Deocamdată, în pofida creșterii prezenței și a activității militare americane, precum și a eforturilor de pace ale guvernului de la Kabul, talibanii și teroriștii SI își extind aria de acțiune, iar țara a devenit un poligon de antrenament pentru Pentagon.
„SUA nu au altă opțiune decât să rămână în Afganistan, pentru a opri extinderea jihadiștilor și a ține departe Rusia și Iranul”.
Nicholas Grossman, profesor la Universitatea Illinois