Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele iraniene nu mai pleacă din Siria

Trupele iraniene nu mai pleacă din Siria

de Şerban Mihăilă    |   

În pofida amenințărilor și presiunilor puternice exercitate de Statele Unite și Israel pentru retragerea totală a forțelor iraniene de pe teritoriul sirian, Teheranul și Damascul au semnat un acord de cooperare militară, care prevede prezența permanentă a trupelor trimise în Siria de către Iran. Înțelegerea riscă să arunce în aer întreaga regiune, în condițiile în care Siria și Israel se află încă în stare de război, iar Teheranul este principalul inamic al statului evreu.

Siria și Iran au semnat un acord de cooperare militară, a anunțat, ieri, la Damasc, ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, citat de agenția „Tasnim”. Înțelegerea, în domeniile apărării și reconstrucției Siriei, stipulează „prezența continuă” a Iranului pe teritoriul sirian, a adăugat Hatami. De cealaltă parte, ministrul sirian al Apărării, Ali Abdullah Ayub, a lăudat Teheranul pentru sprijinul acordat administrației conduse de președintele Bashar al-Assad de-a lungul celor șapte ani ai crizei din Siria. Alături de Rusia și Hezbollah-ul libanez, un alt inamic declarat al Israelului, Iranul a întors soarta conflictului sirian, salvând regimul condus de Al-Assad, prin sprijinul politic, financiar și militar acordat constant Damascului. Potrivit Reuters, peste 1.000 de iranieni, printre care membri de rang înalt ai unității de elită „Gărzile Revoluției”, au fost uciși în acest conflict, începând din 2012. Prezența trupelor iraniene la granița israeliano-siriană a inflamat situația din regiune. În ultimele luni, tensiunile dintre Ierusalim și Teheran au atins cote fără precedent, după ce armata israeliană a lovit peste 50 de ținte iraniene din Siria, în luna mai, ca răspuns la un atac cu 32 de rachete declanșat de forțele finanțate de Iran asupra pozițiilor deținute de Israel în Platoul Golan, susținea, la vremea respectivă, un bilanț prezentat de „The Jerusalem Post”. A fost cea mai amplă operațiune militară declanșată de Israel pe teritoriul sirian în ultimii 44 de ani. La începutul lunii august, după negocieri extrem de dure între Ierusalim și Moscova, Rusia și Israel au ajuns la o înțelegere în privința retragerii forțelor iraniene la cel puțin 85 de kilometri distanță de granița israeliano-siriană din Platoul Golan. În 1967, statul evreu a anexat două treimi din Platoul Golan, iar Siria și Israel se află, din punct de vedere tehnic, în stare de război.

Un butoi cu pulbere

Inițial, israelienii ceruseră retragerea totală a iranienilor din Siria, însă Moscova s-a opus, pretextând că Teheranul joacă un rol-cheie în regiune în luptele pentru eliminarea teroriștilor de pe teritoriul sirian. Concomitent, oficialii iranieni au afirmat că prezența militară a Iranului are loc la invitația Damascului. Săptămâna trecută, consilierul prezidențial american pe probleme de securitate, John Bolton, ceruse, la rândul său, retragerea totală a militarilor iranieni staționați în Siria, dând de înțeles că influența crescândă a Teheranului la granița cu Israelul are potențialul unui butoi de pulbere pentru întreaga zonă.

Nu a fost niciodată vorba despre unde ar putea fi desfășurate forțele iraniene în Siria, ci doar despre retragerea lor totală”.

John Bolton

Subiecte în articol: trupe iraniene siria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri