Tuberculoza (TBC sau TB) este o boală veche, care a afectat oamenii cu peste 8.000 de ani în urmă, însă după descoperirea antibioticelor s-au făcut progrese importante în tratarea acestei maladii infecțioase grave.
Cele mai multe infecții TBC, complet vindecabile
Până în prezent, majoritatea cazurilor de tuberculoză sunt complet vindecabile cu un diagnostic pus la timp și un tratament medicamentos corect. Cu toate acestea, avertizează Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID), complicațiile pot apărea în diferite locuri anatomice, din cauza leziunilor structurale sau vasculare, a anomaliilor metabolice și a răspunsului inflamator al organismului pacienților cu TBC.
„Aceste complicații pot include un risc crescut de cancer, care poate fi influențat de deteriorarea țesutului gazdă și a ADN-ului și/sau întreruperea proceselor normale de reparare a genelor și a factorilor de creștere prezenți în sânge”, explică reprezentanții ESCMID, într-un comunicat.
Unele infecții sunt deja cunoscute ca având capacitatea de a provoca tumori (spre exemplu, Helicobacter pylori sau Salmonella spp), deși mai multe afecțiuni oncologice sunt atribuite virusurilor (Virusul hepatitei B și virusul hepatitei C, HPV, HIV, Virusul Epstein-Barr, Citomegalovirus etc.).
În cadrul studiului care urmează să fie prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, ce se va desfășura la finalul acestei luni (27-30 aprilie), la Barcelona, Spania, autorii au investigat asocierea dintre incidența cancerului și tuberculoză, în comparație cu incidența bolilor oncologice la populația generală, după ce unele studii realizate pe șoareci au arătat că, de exemplu, cancerul pulmonar poate fi indus de infecția cu Mycobacterium tuberculosis (cunoscută și ca bacilul Koch), agentul patogen al tuberculozei.
Incidența bolilor oncologice, aproape dublată
Concret, o echipă de cercetători din Coreea de Sud a revizuit retrospectiv datele din Serviciul Național de Asigurări de Sănătate-Baza Națională de Informații de Sănătate din această țară, colectate între anii 2010 și 2017. Astfel, pacienții cu tuberculoză au fost definiți ca fiind cei cu un cod de boală pentru TBC intrați în sistem sau tratați cu două sau mai multe medicamente pentru tuberculoză, pe o perioadă mai mare de 28 de zile. Grupul de control din populația generală a fost selectat aleatoriu într-un raport de 1:5, respectându-se o similitudine în ceea ce privește vârsta, sexul, nivelul de venit, reședința etc.
Autorii cercetării au analizat incidența pacienților nou diagnosticați cu cancer după înrolare (diagnostic post-tuberculoză). Analiza finală a inclus un total de 72.542 de pacienți cu tuberculoză și încă pe atâtea persoane reprezentând grupul de control. Durata medie de urmărire a fost de 67 de luni (aproximativ cinci ani și jumătate), iar vârsta medie la pacienții cu TBC a fost de 62 de ani.
Astfel, au descoperit că, în comparație cu populația generală, incidența cancerului a fost semnificativ mai mare la pacienții cu TBC: cu 80% mai mare pentru toate tipurile de cancer combinate.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni maligne
Cea mai ridicată incidență a fost constatată la: cancerul pulmonar (de 3,6 ori mai mare la cei cu tuberculoză preexistentă sau activă, decât la populația generală), cancerele de sânge (hematologice) - de 2,4 ori mai mare - și cancerul ginecologic (de 2,2 ori mai mare).
De asemenea, cercetătorii sud-coreeni au descoperit o incidență cu 57% mai mare pentru cancerul colorectal, cu 56% mai mare pentru cancerul tiroidian și cu 55% mai mare pentru cancerul esofagian și de stomac.
„TBC este un factor de risc independent pentru cancer, nu numai pentru cancerul pulmonar, ci și pentru diferite alte tipuri de cancer”, conchid autorii cercetării, subliniind că screening-ul și managementul pentru cancer ar trebui să fie garantate la pacienții cu tuberculoză.
Mai mult, în cadrul studiului au fost identificați mai mulți factori de risc independenți pentru cancer la persoanele cu TBC. Printre aceștia se numără: fumatul curent (risc crescut cu 40% față de nefumători), consumul excesiv de alcool (risc crescut cu 15% față de consumul regulat de alcool), boala hepatică cronică (risc crescut cu 42% față de absența bolilor hepatice) și boala pulmonară obstructivă cronică - BPOC (risc crescut cu 8%).
Considerată mult timp o boală a sărăciei, forma activă a tuberculozei este favorizată de scăderea capacității de apărare a sistemului imunitar și tot mai frecvent medicii semnalează forme de boală rezistentă la tratament, cu prognostic rezervat.