Tudorel Toader a făcut declarații cu privire la Legile Justiției.
”În acest proiect de lege vorbim despre Legile Justiției. Legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim de grațiere, amnistie, nici despre abuzul în serviciu și nici despre foaie de parcurs pentru a răspunde cerințelor hotărârii CEDO.”, a declarat Tudorel Toader.
Acesta a adăugat că proiectul de lege va merge la Guvern, după care va fi trimis la Parlament dacă se va aproba și nu se va face prin Ordonanță de Urgență.
”Proiectul de lege are în vedere modificarea Codului Penal (...) Cele mai multe propuneri luate în considerare sunt la legea 317, privind Organizarea si funcționarea CSM. Ele vizează structura și procedurile interne ale CSM (...). Prima categorie de propuneri vizează majorarea vechimii necesare pentru promovare. Vor fi șapte ani de activitate efectivă în funcția de judecător pentru a funcționa la Tribunal.”, a adăugat Ministrul Justiției.
"O prima propunere se refera la majorarea vechimii necesare pentru promovare. La un moment dat se lua in considerare si perioada in care un judecator, procuror, fusese avocat. Ar fi fost o dubla echivalare, ar fi promovat dupa un interval foarte scurt.
Vreau sa va spun ca la un moment dat se luau in considerare si anii in care un judecator, un procuror fusesera avocati. Atunci daca fusesera avocati 4-5 ani, ar fi fost o dubla echivalare.
CCR a dat o decizie, dar, prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare: 7 ani de activitate efectiva in functia de judecator pentru a promova la Tribunal sau Tribunalul specializat.
Aceeasi propunere si in privinta procurorilor: sa aiba 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe langa Tribunal sau Tribunal specializat.
8 ani pentru a promova in functia de procuror la DIICOT sau DNA, perioada la care se adauga si celelalte conditii de a participa la o comisie, un interviu, sa aiba gradul cel putin de procuror de tribunal. Adica prin promovare sa primeasca doar specializare.
10 ani vechime in functia de judecator pentru a promova ca judecator la Curtea de Apel.
10 ani vechime pentru a promova la procuror de pe langa Curtea de Apel.
15 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
18 ani vechime efectiva in functia de judecator pentru a promova judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aici apare ca si la procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie apar celelalte conditii: lipsa de sanctiuni, calificativul FB, dar si faptul sa fi fost judecator in ultimii 3 ani la Curtea de Apel
Ce asigura aceste cerinte? Asigură un parcus in cariera de magistrat fara a fi sarite anumite etape.
Aici este o propunere care, in opinia noastra, este de natura sa restabileasca un anumit echilibru, o normalitate, un echilibru intre activ prestata si drepturile salariale.
Judecatorii procurorii pot participa un concurs pentru a dobandi un grad superior, dar daca raman la judecatorie, parchet de pe langa judecatorie...vor fi platiti pentru activ efectiva pe care o desfasoara si nu pentru gradul dobandit ca urmare a unor concursuri.", a declarat ministrul Toader.