Jurnalul.ro Ştiri Politică Tudose s-a ferit de reforma Justiţiei şi cazul Belina

Tudose s-a ferit de reforma Justiţiei şi cazul Belina

de Marius Gîrlașiu    |   

Reforma Justiţiei va fi promovată prin iniţiativă parlamentară, a decis ieri coaliţia PSD-ALDE. Deşi proiectul de modificare a Legilor Justiţiei, conceput de ministrul Tudorel Toader, este deja finalizat, Guvernul nu-şi va mai asuma paternitatea reformei, urmând ca actul normativ să fie adoptat în Parlament până la sfârşitul anului. De asemenea, C.P. Tăriceanu va sesiza Curtea Constituţională în dosarul Belina, în locul premierului Mihai Tudose.

Ministrul Tudorel Toader a anunţat că a finalizat, ieri, proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei şi va participa la toate dezbaterile din Parlament, în calitate de iniţiator. Actul normativ va fi preluat de parlamentarii PSD-ALDE şi lansat în procedură legislativă, în condiţiile în care o iniţiativă a Guvernului ar dura mai mult. “Nu avem intenţia să lungim lucrurile, din contră”, a spus liderul ALDE, C.P. Tăriceanu, după şedinţa de ieri a coaliţiei, la care a participat şi premierul Mihai Tudose. De faţă cu şeful Executivului, PSD şi ALDE, partidele aflate la putere, au decis ca proiectul de lege să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii de toamnă, acesta fiind “cel mai important obiectiv politic şi parlamentar” al Puterii, potrivit preşedintelui Senatului, C.P. Tăriceanu. "Domnul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, va veni cu pachetul de reformă la Comisia juridică, îl va prezenta, îl va susţine, urmând ca coaliţia să promoveze proiectul de pachet de legi de reformă, să înceapă dezbaterile ca iniţiativă parlamentară", a spus ieri liderul ALDE. Reforma Justiţiei va trece prin Comisia specială a Parlamentului, înfinţată recent pentru “asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției”. Din acest for fac parte juriştii de casă ai PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Robert Cazanciu şi Adrian Ţuţuianu.

Se aşteaptă avizul Comisiei de la Veneţia

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus că le va cere aleşilor să elimine din proiect prevederile referitoare la procedura de numire a procurorilor-şefi, până se va primi avizul Comisiei de la Veneţia. Ministrul Tudorel Toader le-a solicitat specialiştilor în drept ai forului european să emită o recomandare cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, în condiţiile în care proiectul în forma actuală prevede eliminarea preşedintelui României din acest mecanism. “Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, preşedintele şi CSM”, a spus marţi Liviu Dragnea. Şeful PSD a sugerat că şi în cazul Inspecţiei Judiciare lucrurile ar trebui lămurite mai târziu, eventual printr-o lege specială prin care IJ să devină o instituţie autonomă. În ultima variantă, Tudorel Toader a propus ca Inspecţia Judiciară să ajungă sub controlul Consiliului de Management Strategic, un consiliu coordonat de ministrul Justiţiei, din care mai fac parte procurorul general, preşedintele ÎCCJ şi preşedintele CSM. Tudosel Toader a anunţat că se va întâlni pe 26 octombrie cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta “pe îndelete, în amănunt, soluţiile propuse prin proiectul de lege”. În ceea ce priveşte sesizarea Curţii Constituţionale în dosarul Belina, preşedintele Senatului a anunţat că el va face acest demers, deşi iniţial această sarcină căzuse pe umerii premierului Mihai Tudose. “Luni, săptămâna viitoare, voi depune la Curtea Constituţională sesizarea”, a spus C.P. Tăriceanu.

Aproape 4000 de magistraţi şi 70 ONG-uri cer coaliţiei PSD-ALDE să renunţe la modificarea legilor justiţiei. Proiectul de lege a fost avizat negativ de CSM şi criticat vehement de majoritatea asociaţiilor profesionale, Comisia Europeană, ambasadele străine de la Bucureşti şi preşedintele Klaus Iohannis.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri