Cancerul mamar este o afecțiune gravă care presupune dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul sânului/sânilor. Celulele canceroase pot migra din sân, pe calea sângelui, prin ganglionii limfatici axilari și către alte organe, determinând forme grave de cancer.
Astfel, pentru a preveni riscul unui astfel de diagnostic, este necesară efectuarea unui screening anual, prin ecografie sau mamografie iar orice suspiciune legată de modificarea structurii sânului să fie investigată conform indicației medicului specialist.
Ce tipuri de formațiuni/ tumori benigne pot fi localizate la nivelul sânului?
Foarte des, la nivelul sânului pot fi identificate diverse formațiuni cu caracter benign, care nu necesită un tratament specific însă care trebuie menținute sub observație. Acestea pot fi:
- Modificări fibrochistice - Sunt formațiuni benigne care apar la peste jumătate dintre femei. Aceste formațiuni au forma unui sac plin cu lichid și pot fi simțite la palpare ca o mică umflătură.
- Chisturile mamare - Sunt asemănătoare formațiunilor fibrochistice și sunt întâlnire cu precădere la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, putând atinge dimensiunea unui ou.
- Fibroadenoamele - Spre deosebire de cele de mai sus, fibroadenoamele sunt formațiuni solide. Ele nu sunt dureroase și apar cel mai des la femeile tinere, în perioada reproductivă.
- Mastita - Este o infecție la nivelul sânului care afectează femeile care alăptează sau care au încetat alăptarea. În acest caz, sânul devine umflat, înroșit, dureros și poate apărea de asemenea și o stare febrilă.
- Umflături provocate de traumatisme - O lovitură la nivelul sânului poate provoca o umflătură. Aceasta este benignă și contrar miturilor, nu reprezintă un factor de risc în dezvoltarea unui cancer mamar.
- Calcificările - Sunt mici depozite de calciu localizate în sân care în majoritatea cazurilor se dovedesc inofensive.
Cum investigăm o formațiune la nivelul sânului?
Așa cum spuneam, este deosebit de important ca orice modificare la nivelul sânului să fie investigată corespunzător, pentru a elimina orice suspiciune de cancer mamar.
Investigațiile potrivite sunt stabilite și recomandate de către medicul specialist, în urma unui consult clinic. De asemenea, anual este recomandată efectuarea unui screening de prevenție care include ecografia mamară, în cazul femeilor cu vârsta mai mica de patruzeci de ani sau mamografia, la femeile cu vârsta de peste patruzeci de ani.