Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a testat S-400 rusesc pe F-16 american

Turcia a testat S-400 rusesc pe F-16 american

de Şerban Mihăilă    |   

Turcia, membru important al Alianței Nord-Atlantice, și-a testat sistemul de apărare aeriană S-400, achiziționat din Rusia, pe avioane F-16, de producție americană, în timpul unor exerciții desfășurate în noiembrie 2019, a anunțat agenția de presă rusă de stat TASS. Dacă despre testele Turciei asupra avioanelor aliaților săi din NATO se auzise încă de anul trecut, confirmarea venită acum de la Moscova pare să aibă scopul de a deteriora și mai mult relațiile tensionate dintre Ankara și partenerii ei din blocul militar transatlantic.

 

Rusia are tot interesul să afle cât de bine funcționează sistemele ei de apărare aeriană contra avioanelor americane, iar bateriile de rachete S-400 reprezintă vârful gamei sale militare în acest domeniu. Eficiența câtorva dintre aceste sisteme de apărare a fost pusă deja la îndoială, din cauza unor erori majore. Bateriile S-200 utilizate de regimul sirian au doborât din greșeală un aparat de zbor rusesc, în 2018, amintește „Jerusalem Post”. Apoi, deși se părea că modelele sistemelor rusești din Iran sunt un succes după doborârea unei drone americane, în 2019, iranienii au distrus din eroare, în ianuarie 2020, și un avion de pasageri, cu 176 de oameni la bord.

În prezent, în Siria, există serioase semne de întrebare asupra capacității radarelor și a fiabilității sistemelor rusești S-300 și „Pantsir” de a detecta și anihila drone moderne și avioane de a cincea generație. Sisteme „Pantsir” au fost distruse de drone turcești, în lupte desfășurate anul acesta la Idlib și în Libia. Din acest motiv, susține „Jerusalem Post”, cunoașterea modului în care S-400 se comportă contra avioanelor F-16, aflate în dotarea forțelor aliate ale NATO, a devenit vitală pentru Moscova.  ț

 

Cadou pentru Rusia

În acest context, anunțul agenției TASS nu face altceva decât să toarne gaz pe foc, într-un moment în care Turcia și Franța, aliați în cadrul NATO, sunt în plin scandal pe tema conflictului libian, iar informații despre o ameliorare a relațiilor turco-americane au reapărut în presa de peste Ocean. Știrea TASS a declanșat un nou val de întrebări la adresa motivului real al testului făcut de Ankara cu armament rusesc asupra avioanelor utilizate de aliați. Experții israelieni, citați de „Jerusalem Post” sugerează că turcii, care au achiziționat S-400 rusesc în pofida rugăminților NATO și a amenințărilor SUA, au făcut testul la insistențele Moscovei, care vrea să știe cum funcționează sistemul său de apărare contra avioanelor aliate.

Anul trecut, Turcia s-a justificat, susținând că nu și-a doborât propriile avioane, ci a dorit doar să testeze compatibilitatea dintre două platforme diferite. SUA și NATO au avertizat încă de la început că există un mare risc ca prezența simultană pe teritoriul Turciei a sistemului rusesc S-400 și a avioanelor americane să permită Moscovei să afle secretele tehnologice ale aliaților, însă Ankara nu a ținut cont de recomandările primite și a achiziționat bateriile de apărare în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Potrivit presei israeliene, deși S-400 ar fi trebuit să fie operațional încă din aprilie, sistemul nu este pus în funcțiune nici acum. În schimb, Moscova a reușit să reaprindă un mare focar de tensiune în cadrul Alianței Nord Atlantice. 

 

„Este extrem de tulburător să vedem cum, în ultimii ani, turcii s-au îndepărtat de NATO. Decizia lor privind S-400 este una greşită şi dezamăgitoare”.

Mark Esper, secretar american al Apărării

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri