Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Turcia se apropie de Siria, în pofida obiecțiilor SUA

VIDEO Turcia se apropie de Siria, în pofida obiecțiilor SUA

de Redacția Jurnalul    |   

Ankara a anunțat că încearcă normalizarea relațiilor diplomatice cu Siria, fapt ce a nemulțumit Casa Albă.

"Nu sprijinim ţările care îşi intensifică relaţiile sau îşi exprimă sprijinul pentru reabilitarea lui Bashar al-Assad, un dictator brutal. Îndemnăm statele să examineze cu atenţie bilanţul atroce al regimului al-Assad în domeniul drepturilor omului în ultimii 12 ani, în contextul în care el continuă să supună atrocităţilor poporul sirian şi să refuze accesul la un ajutor umanitar vital", a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a declarat acum că vrea să se întâlnească cu omologul său de la Damas, Bashar al Assad, după ce miniștrii Apărării din cele două țări au participat la o reuniune oficială desfășurată la Moscova. Între Turcia și Siria există tensiuni din cauza grupărilor kurzilor de pe teritoriul sirian, considerate terorise de Ankara. Rusia a promis Siriei că va susține o rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru rezolvarea situației. 

Regimul Basar al-Assad, susținut de Moscova, nu este pe placul Statelor Unite și înarmează rebelii pentru a-l răsturna de la putere. Războiul civil din Siria a determinat cel mai mare exod al populației dinaintea războiului din Ucraina. SUA a impus din 2020 sancțiuni împotriva regimului de la Damasc. 

Însă actualul președinte a reușit să controleze majoritatea teritoriului țării, în 2022 fiind cel mai mic număr de morți de la începutul conflictului. Mai mult, anul trecut Basar al-Assad a fost în Arabia Saudită, țară aliată cu Statele Unite, dar care acum se apropie de Rusia, în contextul crizei energetice și a tensiunilor dintre Moscova și țările occidentale.  A fost prima vizită a liderului sirian într-o țară arabă de la începutul războiului civil. 

 

Subiecte în articol: turcia siria sua bashar al assad
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri