Banca Centrală a Turciei (CBRT) a fost supusă unor presiuni constante din partea președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a continua reducerea ratelor, în ciuda inflației în creștere, care a atins 85,5% în octombrie, în condițiile în care prețurile la alimente și energie au continuat să urce.
"Având în vedere riscurile tot mai mari privind cererea globală, Comitetul a evaluat că actuala rată de politică monetară este adecvată și a decis să pună capăt ciclului de reducere a ratelor, care a început în august", a precizat banca centrală într-un comunicat.
Erdogan a continuat să insiste că majorarea ratelor dobânzilor, practicată de băncile centrale din întreaga lume, ar dăuna economiei turcești, o insistență care, potrivit economiștilor, a provocat o devalorizare semnificativă a lirei și a dus la creșterea inflației. Președintele și-a declarat în repetate rânduri obiectivul de a reduce rata dobânzii din țară la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.
CBRT este în curs de revizuire a cadrului său de politică, concentrându-se pe "liratizarea" sistemului său financiar și a precizat în raportul său de joi că va "continua să utilizeze toate instrumentele disponibile" în cadrul acestei strategii până când "indicatorii puternici vor indica o scădere permanentă a inflației și până când va fi atinsă ținta de 5% pe termen mediu".
"Stabilitatea nivelului general al prețurilor va favoriza stabilitatea macroeconomică și stabilitatea financiară prin scăderea primei de risc de țară, continuarea inversării substituției valutare și a tendinței de creștere a rezervelor valutare, precum și scăderea durabilă a costurilor de finanțare", a precizat CBRT.
"Acest lucru ar crea o bază viabilă pentru ca investițiile, producția și ocuparea forței de muncă să continue să crească într-un mod sănătos și durabil."
(sursa: Mediafax)