Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile chineze își fac drum spre UE. Turcia le deschide poarta către piețele europene

Companiile chineze își fac drum spre UE. Turcia le deschide poarta către piețele europene

Turcia vrea să atragă investitori chinezi care vor să ajugă pe piețele europene fără să plătească taxe vamale, potrivit Hurriyet Daily News.

Autoritățile din această țară mizează pe poziția geografică și pe Acordul de Uniune Vamală cu UE. Totodată, Turcia are o poziție geografică favorabilă, aflându-se la întretăierea drumurilor dintre Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Producătorul auto chinez BYD a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei de la Ankara pentru a face investiţii în Turcia. Acesta va construi o uzină a cărei capacitate se va ridica la circa 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D). Valoarea totală a investiţiei se va ridica la un miliard de dolari. Producţia va începe la sfârșitul anului 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă.

BYD va avea astfel un acces mai facil pe piața UE, în întextul în care UE a mărit tarifele vamale la importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus, săptămâna trecută, tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să ocolească astfel tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele europene.

Potrivit noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, care vrea să încurajeze investiţiile şi să protejeze cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Alţi 5 producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

Compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir a anunțat că are în vedere și alte acorduri cu companii chineze. 
"Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule. Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv", a spus oficialul turc. 

În Turica se află și fabrici ale altor mari producători auto, precum Renault, Fiat, Ford, Toyota şi Hyundai.











 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri