Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Creștere puternică a numărului de turiști în Nordul Europei

Creștere puternică a numărului de turiști în Nordul Europei

de Redacția Jurnalul    |   

Nordul Europei asistă la o creştere puternică a numărului de turişti, unul dintre factori fiind schimbările climatice care fac ca destinaţiile din sud să devină prea fierbinţi, scrie Ziarul Financiar.

Un sondaj recent a găsit că a­proa­pe unu din doi turişti internaţio­nali au fost afectaţi de condiţii meteo extreme în timpul vacanţei din 2023, ceea ce i-ar putea convinge pe două treimi dintre aceştia să aleagă alte destinaţii pe viitor. Iar nordul conti­nentului este pe val.

Totuşi, această popularitate în creş­tere dramatică provoacă deja pro­bleme, în special din punctul de vedere al impactului asupra mediului şi relaţiilor comunitare, conform The Local.

Peter Krusborg Pedersen, CEO al Visit Northwest Coast, a declarat că situaţia legată de rulotele cu care vin turiştii îi aminteşte de Vestul Săl­batic. Din această cauză, noi regle­mentări urmează a fi introduse.

Norvegia se confruntă la rândul său cu problema turismului în creş­te­re în locuri relativ mici şi a numărului mare de rulote, notează Forbes. Sudul Europei s-a săturat de asaltul necontenit al turiştilor, iar ţările din regiune introduc din ce în ce mai multe măsuri pentru a stăvili su­praturismul.

Sudul Spaniei a pus ochii pe închirierile de apartamente în stil Airbnb, scrie Financial Times.

Regiunea Valencia se alătură astfel unui număr în creştere de gu­verne care combat acest tip de închi­rieri ca reacţie la asaltul sufocant al turismului. Guvernul regional ame­ninţă să impună proprietarilor care încalcă regulile amenzi de până la 600.000 de euro.

Apartamentele închiriate în stil Airbnb din destinaţiile turistice afla­te în sudul Europei, din Veneţia până în Lisabona, sunt considerate a găz­dui vizitatori „nedisciplinaţi“, care accelerează „turistificarea“ spaţiilor publice şi scumpesc proprietăţile.

Barcelona a luat măsuri mai drastice decât Valencia, plănuind să închidă toate cele 10.000 de aparta­mente Airbnb până la finalul anului 2028.

Veneţia va limita amploarea petrecerilor turiştilor la 25 persoane, ultima dintr-o serie de măsuri menite să limiteze impactul mulţimilor asupra locuitorilor oraşului, potrivit The Guardian.

Autorităţile locale vor interzice de asemenea folosirea megafoanelor de către ghizii turistici pentru a proteja „liniştea locuitorilor“.

Vor fi amenzi cuprinse între 25-500 euro pentru cei care nu respectă măsurile.

În aprilie, Veneţia a devenit primul oraş din lume care a introdus un sistem de plăţi pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioade de vârf.

În insula grecească Santorini, dezbaterile privitoare la supraturism s-au intensificat recent, când 11.000 de turişti au sosit acolo de pe vase de croazieră într-o singură zi. Primarul Nikos Zorzos a declarat pentru Kathimerini că numărul turiştilor ce sosesc cu nave de croazieră pe insulă nu ar trebui să depăşească 8.000 pe zi.

„Începând cu 2025, vom reintroduce această limită pentru a proteja insula ca destinaţie unică“, a anunţat Zorzos.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: turişti nordul europei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri