Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata ucraineană le pregătește rușilor o surpriză 

Armata ucraineană le pregătește rușilor o surpriză 

de Şerban Mihăilă    |   

Lunetiștii ucraineni își ajustează armele și trag asupra rușilor retrași peste râul Nipru, după ce dronele occidentale scanează pozițiile armatei lui Putin, în căutarea inamicului. De cealaltă parte, la două săptămâni după ce au abandonat Hersonul, unitățile militare ale Rusiei bombardează orașul cu artileria și se baricadează dincolo de Nipru. Comandanții ucraineni vor să profite însă de elanul obținut în urma ultimelor victorii și pregătesc următoarea contraofensivă. 

Retragerea Rusiei din singura capitală regională pe care o câștigase în nouă luni de război a fost una dintre cele mai devastatoare pierderi înregistrate de Moscova pe câmpul de luptă. Acum, după ce trupele sale au trasat o nouă linie a frontului, armata ucraineană își planifică următoarea mișcare, susțin surse oficiale de la Kiev.

De pe noile poziții, ucrainenii pot să lovească mai adânc în teritoriile controlate de Rusia și, eventual, să-și împingă contraofensiva mai aproape de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Miza pe moral și elan

„Forțele armate ale Ucrainei au preluat inițiativa în acest război cu ceva timp în urmă.”, remarcă Mick Ryan, strateg militar și general-maior în retragere în armata australiană, citat de AP. „Au căpătat deja un impuls și, în niciun caz, nu vor dori să irosească acest lucru.”, mai spune el. 

Traversarea râului și împingerea rușilor și mai departe necesită însă o planificare logistică complicată, deoarece ambele tabere au aruncat în aer poduri peste Nipru.

„Acest lucru a tăiat liniile de aprovizionare ale rușilor, dar, în același timp, va îngreuna orice avans ucrainean dincolo de malul stâng al râului.”, avertizează Mario Bikarski, analist la „Economist Intelligence Unit”, un alt expert consultat de agenția de presă americană. 

În această săptămână, forțele Kievului au atacat pozițiile rusești din Kinburn Spit, o poartă de acces către bazinul Mării Negre, precum și părți din sudul regiunii Herson, aflate încă sub control rusesc. 

Recucerirea zonei ar putea ajuta trupele ucrainene să pătrundă pe teritoriul deținut de ruși în regiunea Herson „sub un foc de artilerie rusesc semnificativ mai mic” doar dacă ar traversa direct râul Nipru, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), prestigiosul grup de reflecție cu sediul la Washington. Controlul asupra acestei zone ar ajuta Kievul să atenueze loviturile rusești asupra porturilor maritime din sudul Ucrainei și i-ar permite să-și sporească activitatea navală în Marea Neagră, mai afirmă ISW.

Concomitent, alți analiști militari sunt de părere că există posibilitatea ca vremea să afecteze în mod disproporționat forțele rusești slab echipate și să permită ucrainenilor să profite de terenul înghețat, trupele Kievului putându-se deplasa astfel mai ușor decât în timpul lunilor noroioase de toamnă.

Rușii sapă să scape 

De cealaltă parte, rușii continuă să facă fortificații, inclusiv sisteme de tranșee în apropierea graniței cu Crimeea și în unele zone dintre regiunile Donețk și Lugansk, în est.

În unele locații, noile fortificații se află la o distanță de până la 60 de kilometri în spatele actualelor linii de front, ceea ce sugerează că Rusia se pregătește pentru mai multe atacuri ucrainene, susține Ministerul britanic al Apărării.

„Principala sarcină a Rusiei este prevenirea oricărei retrageri suplimentare din regiunea Herson și consolidarea sistemelor de apărare deasupra Crimeei.”, afirmă Mario Bikarski. 

În același timp, Mick Ryan crede că Rusia va folosi iarna pentru a-și planifica ofensivele din 2023, pentru a stoca muniție și pentru a-și continua campania de distrugere a infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv a centralelor electrice și de apă.

De altfel, atacurile zilnice ale Rusiei în Herson se intensifică deja. Săptămâna trecută, pentru prima dată de la retragerea Rusiei, un depozit de combustibil a fost lovit în orașul abandonat recent de ruși. Săptămâna aceasta, cel puțin o persoană a fost ucisă și trei rănite, în bombardamentele rusești, după cum a anunțat președinția de la Kiev. 

Deocamdată, deși ambele tabere își întăresc pozițiile pe noile linii de front trasate după victoriile neașteptate obținute în ultimele două luni de către forțele Kievului, ucrainenii par dornici să-și mențină inițiativa dobândită pe câmpul de luptă și, foarte probabil, le pregătesc rușilor noi surprize.

Subiecte în articol: ucraina arme rusi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri