Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii raportează o victorie uriașă într-un oraș mic. Ucrainenii s-au retras din Avdiivka

Rușii raportează o victorie uriașă într-un oraș mic. Ucrainenii s-au retras din Avdiivka

de Şerban Mihăilă    |   

Depășiți numeric într-o proporție de 15 la unu, rămași fără muniție și copleșiți de superioritatea aeriană a inamicilor, ucrainenii au fost în cele din urmă nevoiți să se retragă din Avdiivka, oraș din estul țării. Disperați să raporteze la Kremlin o victorie importantă înaintea alegerilor prezidențiale din martie, comandanții ruși au concentrat aici, în ultimele luni, o forță militară impresionantă și nu au părut să țină cont de numărul imens de pierderi înregistrate în rândul propriilor unități. Pentru fiecare soldat ucrainean pierdut în Avdiivka au fost uciși șapte ruși, susține Kievul.

La capătul uneia dintre cele mai intense bătălii ale războiului declanșat de Moscova în urmă cu doi ani, Rusia a anunțat capturarea orașului Avdiivka, după retragerea forțelor ucrainene, precizând însă că unele trupe inamice se ascund într-o enormă fabrică de cocs din epoca sovietică. 

De cealaltă parte, oficialitățile militare de la Kiev au transmis că au retras soldații pentru a evita ca trupele să fie complet încercuite, după luni de lupte aprige, începute în toamna trecută. 

Decizia a fost luată într-un moment în care executivul ucrainean ia în calcul o altă mobilizare majoră, iar președintele Volodimir Zelenski a numit un nou comandant pentru a conduce războiul.

Kremlinul jubilează 

Căderea orașului Avdiivka este cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea orașului Bahmut, în mai 2023. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a felicitat pe soldații ruși și pe comandantul însărcinat cu asaltul asupra Avdiivkăi, generalul-colonel Andrei Mordvicev. 

„Glorie eternă eroilor care au căzut în îndeplinirea sarcinilor operațiunii militare speciale!”, a transmis Putin într-o telegramă. „Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă!”, a precizat concomitent și Kremlinul, într-o declarație publicată pe site-ul său.

Farsa alegerilor prezidențiale cu final cunoscut din Rusia, de luna viitoare, trebuia justificată și printr-un succes militar de către aparatul de propagandă de la Moscova, iar Avdiivka poate oferi, în acest context, o injecție de moral în Rusia. Liderul de la Kremlin avea mare nevoie de o victorie pe frontul ucrainean, acolo unde, timp de aproape doi ani, s-a confruntat cu eșecuri în lanț. 

Concomitent, victoria Rusiei în Avdiivka poate fi considerată un alt pas important în vederea securizării controlului Moscovei asupra centrului regional Donețk, situat la aproximativ 20 km spre est, deținut de forțele ruse și proruse începând din 2014.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, ministrul Serghei Şoigu l-a informat la sfârșitul săptămânii pe Putin despre capturarea acestui oraş, care era „un puternic nod defensiv al forţelor armate ucrainene”.

Şoigu a mai spus că această victorie face posibilă „ţinerea la distanţă” de artileria ucraineană a Doneţk-ului, bastion al forţelor proruse din estul Ucrainei începând din 2014, bombardat în mod regulat de unitățile Kievului.

În timp ce Kievul anunţa că şi-a retras „în mod controlat” trupele din oraş, Moscova susținea altceva. Doar „câteva formaţiuni împrăştiate” au reuşit să facă acest lucru, „sub focul continuu al trupelor ruse” şi „abandonând armele şi echipamentele militare”, a spus Șoigu. 

Potrivit acestuia, trupele ruse sunt acum ocupate „să cureţe definitiv oraşul” de soldaţi ucraineni şi „să blocheze” unităţile ucrainene care s-au refugiat la o uzină de cocs din epoca sovietică, cândva una dintre cele mai mari din Europa.

Orașul Avdiivka, care avea o populație de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război, a fost ocupat pentru scurt timp, în 2014, de către separatiștii susținuți de Moscova, care au pus stăpânire pe o porțiune din estul Ucrainei, dar a fost recucerit de trupele ucrainene, care au construit fortificații extinse.

Un preț uriaș 

Înaintarea rușilor printre ruinele orașului Avdiivka era doar o chestiune de timp. Forțele ucrainene erau cu mult depășite numeric și trebuiau să facă față unor atacuri zilnice, încă din luna octombrie a anului trecut, într-un oraș care se află pe linia frontului, de când separatiștii susținuți de Rusia au declanșat rebeliunea contra Kievului, în primăvara anului 2014.

Rușii au suferit pierderi uriașe în oameni și materiale, de când au început asaltul din toamnă asupra orașului, din care aproximativ 1.000 de civili s-au încăpățânat să nu plece, în pofida încercărilor constante ale autorităților din Donețk de a-i convinge să părăsească zona.  

În decembrie, oficialii americani au estimat că armata rusă a suferit peste 13.000 de pierderi de-a lungul axei Avdiivka-Novopavlivka, în doar câteva săptămâni.

Rușii au început asaltul asupra orașului cu blindate grele, dar au suferit pierderi uriașe, în mare parte din cauza atacurilor precise ale dronelor ucrainene. Recent, ei au schimbat tactica, trimițând zeci de escadroane mici de infanterie în oraș pentru a lupta corp la corp.

Armata ucraineană anticipa, încă din decembrie 2023, că numărul mare al forțelor rusești masate în regiune va avea în cele din urmă câștig de cauză. 

Comandantul-șef de atunci al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, avertiza la momentul respectiv că „inamicul are capacitatea de a-și concentra forțele, inclusiv artileria și aviația, într-o direcție sau alta. Și pot face în așa fel încât în două-trei luni orașul Avdiivka să aibă aceeași soartă ca și Bahmut”, care a căzut în cele din urmă în mâinile rușilor.

Vinerea trecută, Maksim Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, dezvăluia că oamenii săi sunt depășiți numeric cu 15 la unu, iar rușii au trimis în luptă șapte brigăzi, totalizând aproximativ 15.000 de oameni.

Există o serie de paralele militare între situația din Avdiivka și pierderea orașului Bahmut, anul trecut, atunci când ucrainenii s-au agățat de fiecare metru de teren în anumite părți ale localității, rezistând pentru a provoca cât mai multe victime unităților de atac rusești, chiar dacă ei înșiși au suferit pierderi grele.

Volodimir Zelenski a precizat, de altfel, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen: „Din octombrie, rușii au atacat acest biet Avdiivka cu tot armamentul, cu toată puterea pe care o aveau, cu mii de soldați ai lor, care au murit, cu zeci, zeci de mii. Iată ce a reușit Rusia. Este vorba despre epuizarea armatei lor. Cred că aceasta este sarcina pe care militarii noștri o îndeplinesc în fiecare zi, în timp ce ne salvează viețile.".

Zelenski a mai spus că pentru fiecare soldat ucrainean pierdut în Avdiivka și lângă acest oraș au fost uciși șapte ruși.

El a susținut, de asemenea, faptul că atacurile aeriene rusești au fost efectuate asupra apărătorilor ucraineni în valuri și a făcut apel la aliații Ucrainei să „deblocheze cerul”. Vineri, un comandant din Avdiivka mărturisea că trupele sale au fost supuse la 60 de lovituri aeriene într-o singură zi.

Probleme mari pentru ucraineni

La rândul lui, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Avdiivka a arătat necesitatea existenței unor sisteme moderne de apărare aeriană pentru a contracara bombele ghidate și armele cu rază lungă de acțiune și pentru a distruge unitățile inamice. El a spus că este nevoie și de obuze de artilerie.

Colonelul-general Oleksandr Sîrski, care a preluat recent comanda armatei ucrainene, în cadrul unei remanieri majore, a afirmat că forțele sale s-au retras pe poziții mai sigure în afara orașului „pentru a evita încercuirea și pentru a salva viețile și sănătatea militarilor”.

Brigada a 3-a de asalt ucraineană, despre care oficialii de la Kiev susțin că a fost desfășurată la Avdiivka săptămâna trecută, a anunțat pe Telegram că s-a retras pe poziții pregătite la periferia orașului, uniformizând astfel linia frontului.

„În acest moment, rușii nu-și încetinesc asaltul. Noi continuăm să menținem linia în zona Avdiivka.”, a precizat un reprezentant al brigăzii, citat de Reuters.

În acest context, într-o știre separată, armata ucraineană a anunțat, ieri, că a respins o ofensivă rusă pe frontul de sud, în zona Zaporojie.

De altfel, problema uriașă cu care se confruntă Ucraina este aceea că apără o linie de front lungă de 1.000 de kilometri cu o lipsă cronică de obuze de artilerie și de alte muniții, în condițiile în care un pachet de 60 de miliarde de dolari de ajutor militar american este blocat în Congresul SUA, din luna decembrie, iar Europa se străduiește din greu să trimită ceea ce a promis.

În plus, unitățile de elită ale Ucrainei luptă aproape non-stop, de doi ani, în timp ce Rusia a mobilizat încă 300.000 de soldați pentru a-și spori superioritatea numerică.

Ucrainenii se adaptează rapid la o nouă poziție de apărare activă, care va continua să provoace pagube imense forțelor rusești. Ei pot câștiga însă bătălia aici - și pe toată linia frontului - doar cu o schimbare de tehnologie și o infuzie suplimentară de echipamente militare occidentale.

Sosirea avioanelor de luptă F-16 ar trebui, cel puțin la nivel teoretic, să încline balanța în spațiul aerian, iar sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi obiective militare din spatele frontului rusesc constituie, de asemenea, o altă nevoie urgentă a Kievului, una pe care multe guverne occidentale au fost însă reticente să le furnizeze.

Sprijin doar la nivel declarativ

Președintele american, Joe Biden, avertizase de mai mult timp că Avdiivka ar putea cădea în mâinile forțelor rusești din cauza lipsei de muniții, după luni de zile de opoziție a congresmenilor republicani față de un nou pachet de ajutor militar american pentru Kiev.

Casa Albă a precizat, prin intermediul unui comunicat, că Biden l-a sunat sâmbătă pe Zelenski, atât pentru a sublinia angajamentul SUA de a continua să sprijine Ucraina, cât și pentru a reafirma necesitatea ca membrii Congresului american să adopte urgent pachetul de ajutor.

Casa Albă a mai transmis că retragerea a fost impusă Ucrainei „din cauza furnizării din ce în ce mai reduse de ajutoare militare, ca urmare a inacțiunii Congresului”, care i-a obligat pe soldații ucraineni să raționalizeze muniția și a dus la „primele câștiguri notabile ale Rusiei în ultimele luni”.

La rândul lui, Zelenski și-a îndemnat aliații, sâmbătă, la conferința de securitate globală de la Munchen, să acopere „lipsa artificială de arme”, adăugând că ajutorul american, momentan blocat, este imperativ. El a sugerat, de asemenea, că retragerea din Avdiivka a fost cauzată parțial de lipsa de arme.

„Acum, militarii se vor reaproviziona, vor aștepta armele relevante, care pur și simplu nu au fost și nu sunt suficiente.”, a spus el. „Rusia are arme cu rază lungă de acțiune, în timp ce noi pur și simplu nu avem suficiente arme!”, a adăugat Zelenski. 

De altfel, liderului de la Kiev nu-i rămâne acum decât speranța că membrii Congresului SUA vor lua rapid „o decizie înțeleaptă”, așa după cum s-a exprimat președintele ucrainean într-o postare pe platforma X. 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: ucraineni Avdiivka putin victorie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri