Aleks, traducător fără experiență militară anterioară, înaintează prin pădure cu pușca ridicată, antrenându-se să prindă în ambuscadă forțele inamice într-una dintre cele mai noi unități militare din Ucraina, își începe Reuters unul dintre reportajele de război.
„Frontiera de Oțel” este una dintre cele opt noi brigăzi de asalt, totalizând 40.000 de soldați, pe care Ucraina intenționează să le arunce în luptă, în timpul unei contraofensive împotriva ocupanților ruși, în următoarele săptămâni sau luni.
„Vreau ca războiul să se termine cât mai repede și sper că brigada de atac va face ca acest lucru să se întâmple mult mai repede!”, spune Aleks, care a refuzat să își dea numele de familie din rațiuni de securitate. Tânărul se pregătește la o unitate de antrenament aflată într-o locație secretă din Ucraina.
Voluntari extrem de motivați
Unitățile au beneficiat de o campanie agresivă de recrutare pe rețelele de socializare și pe panouri publicitare, menită să atragă voluntari foarte motivați.
Campania vine în contextul în care Kievul se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce privește recrutarea de noi trupe. Forțele ucrainene rezistă de luni de zile atacurilor rusești în orașe precum Bahmut, în est, unde, potrivit estimărilor occidentale, au murit până acum mii de soldați, în condițiile în care Kievul nu face publice pierderile militare suferite.
Noile brigăzi, recrutate de Ministerul de Interne, vor lupta alături de unitățile armatei regulate, fiind sprijinite de noile tancuri de luptă occidentale și de mii de soldați antrenați de aliați în afara Ucrainei.
Brigăzile au nume incitante: „Uragan”, „Spartan”, „Chervona Kalyna”, „Frontiera”, „Furia”, „Azov” și „Kara Dag”, un munte din Crimeea.
Ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a precizat că Ucraina are încă un potențial de mobilizare considerabil. El a dezvăluit că printre noii recruți se numără femei, persoane fără experiență de luptă, precum și foști ofițeri de poliție și militari.
De altfel, multe lucruri depind de contraofensiva Kievului. O încercare plină de victime și fără succes de a recuceri teritorii de la forțele rusești ar diminua optimismul principalilor susținători occidentali ai Ucrainei și i-ar putea determina pe aceștia să-l încurajeze pe președintele Volodimir Zelenski să demareze negocieri cu Moscova.
Anul trecut, Ucraina a respins forțele rusești de la Kiev și, ulterior, a eliberat zone întinse din nord-est și din sudul regiunii Herson. Armata lui Putin ocupă însă în continuare porțiuni din est, sud, cu o importanță strategică deosebită, și peninsula Crimeea.
În acest context, Zelenski a susținut ferm că vrea să recupereze fiecare centimetru de pământ ucrainean de la Moscova, care a declarat, unilateral, cinci regiuni din Ucraina ca fiind parte a Rusiei, chiar dacă nu le controlează pe toate.
„Pentru ei, obiectivul este eliberarea Ucrainei!”, a declarat Klimenko despre recruți, în timpul unui interviu acordat agenției Reuters, la Kiev. „Scriem marea istorie a statului nostru pentru multe decenii viitoare!”, a adăugat el.
„Vreau să mă răzbun!”
Ucraina și-a lansat campania de recrutare pentru brigăzile de asalt la începutul lunii februarie. Potrivit ministrului de Interne, va dura până la patru luni pentru a instrui civili fără experiență, însă foștii ofițeri de poliție sau soldații ar putea fi pregătiți în numai două.
La sfârșitul lunii martie, luptătorii brigăzii „Frontiera de Oțel” trăgeau la țintă, se antrenau să piloteze drone și exersau cum să evacueze și să salveze soldați răniți.
Un instructor de tir, cu indicativul „Hassid”, le-a declarat reporterilor că recruții au înțeles rapid ce li se cere la antrenament și sunt foarte motivați.
„Frontiera de Oțel” este comandată de Valeri Paditel, care a condus forțele de gardă de graniță ale Ucrainei în apărarea orașului Mariupol, ocupat în prezent, unde a fost capturat după ce a rezistat în imensa oțelărie locală. El a fost eliberat într-un schimb de prizonieri, în septembrie anul trecut.
Comandantul nu a oferit niciun indiciu asupra momentului sau locului în care Ucraina își va lansa contraofensiva. „Vom continua să ne antrenăm (...), în timp ce așteptăm ordinele de luptă.”, s-a rezumat să spună Paditel.
Brigăzile sunt supravegheate de Ministerul de Interne, la fel ca alte unități, inclusiv „Regimentul Azov”, care a devenit faimos în toată lumea, deoarece a rezistat, anul trecut, asaltului forțelor invadatoare, la combinatul siderurgic „Azovstal” din Mariupol.
Klimenko a declarat că 2,5% din brigăzi sunt formate din femei: „Femeile noastre sunt suficient de patriote, puternice și urăsc inamicul la fel de mult ca bărbații. Ele vor să servească țara!”, a spus ministrul.
Reuters a intervievat și un recrut în vârstă de 21 de ani, care a fost inițial înrolat în armată, dar a cerut să fie transferat la „Frontiera de Oțel”. El a lăudat antrenamentele și crede că acestea îi vor oferi mai rapid șansa de a ajunge în Est, unde au loc cele mai aprige lupte.
Dmitro, un alt luptător care în viața civilă a lucrat la un birou de schimb valutar, a declarat că s-a înrolat în brigadă din dorința de răzbunare și pentru a lupta în prima linie.
El s-a înrolat în armată anul trecut, însă a fost trimis să apere granița dintre Ucraina și regiunea separatistă Transnistria, unde este staționat un mic contingent de trupe rusești, dar unde nu au avut loc ostilități până acum.
„Am vrut să mă înrolez pentru că vreau să mă răzbun, oricât de dur ar suna asta în secolul XXI. Trebuie să ne răzbunăm pentru tot poporul nostru, pentru toți copiii uciși!”, a spus el.