Jurnalul.ro Special UDMR, ventuză bugetară cu statut dublu

UDMR, ventuză bugetară cu statut dublu

de Mădălina Mihalache     |   

32 de milioane de lei este subvenția pe care a încasat-o, anul trecut, UDMR de la statul român. Este de aproape două ori mai mare decât cea primită de USR, partid care a obținut de trei ori mai multe voturi din partea cetățenilor și de două ori mai mare decât subvenția care i-ar fi revenit Uniunii în calitate de partid parlamentar. A reușit să obțină însă o sumă echivalentă partidelor mari pentru că UDMR are dublu statut: de formațiune politică și de organizație care aparține minorităților naționale. Uniunea se dedublează în funcție de interes. Liderul UDMR se apăra și spune că nu e nimic ilegal. 


 

Este ultimul partid ca mărime din Parlament, dar primește bani de la stat la nivelul marilor partide. La alegeri se prezintă drept partid politic pentru că doar așa îi sunt decontate cheltuielile din campaniile electorale, în rest, se declară organizație care aparține minorităților naționale. Așa a reușit UDMR sa obțină anul trecut o subvenție de două ori mai mare decât suma pe care ar fi primit-o dacă cererea sa ar fi fost făcută în calitate de partid parlamentar.

“UDMR nu a făcut cerere către AEP pentru a primi subvenție de la bugetul de stat, ci s-a adresat Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. UDMR are și aceasta opțiune legală și alege mereu să nu ceară bani de la AEP, ci ca organizație care se ocupa cu minoritățile naționale”, a explicat Florin Mitulețu, președintele AEP, pentru Jurnalul.  

În fiecare an, Secretariatul General al Guvernului are un buget separat, dedicat special organizațiilor care aparțin minorităților naționale. Anul trecut, suma totală alocată prin Legea bugetului de stat a fost de 143 de milioane de lei, repartizați către 18 organizații care se ocupa cu minoritatile naționale. Cea mai mare halcă din acest buget a revenit UDMR: 32 de milioane de lei. UDMR avea la îndemâna și posibilitatea de a face cerere de a încasa subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă, singura variantă pe care o au celelalte partide de pe scena politică de a primi bani de la bugetul de stat. Dacă ar fi ales această cale, suma pe care ar fi primit-o ca urmare a ponderii pe care o dețin în Parlament ar fi fost însă cu puțin peste 16 milioane de lei, adică jumătate din ce a primit ca organizație care aparține minorităților naționale. Prin comparație, USR, al treilea partid parlamentar din Legislatura trecută și care a obținut la alegerile din decembrie de trei ori mai multe voturi decât UMDR, a obținut doar 19 milioane de lei, cu 13 milioane de lei mai puțin decât partenerul lor mai mic de la guvernare. Dacă UDMR ar fi încasat bani ca partid parlamentar, suma ar fi fost mai mică decât cea primită de USR și nu dubla fata de cea încasată de partenerul mai mare de guvernare. 

 

Partidele, sub amenințarea tăierii. UDMR, avantajat

 

UDMR a primit alocarea de 32 de milioane de lei, în condițiile în care se afla în Opoziție, anul trecut. Acum, Uniunea va negocia din interior, în calitate de partid de guvernământ, banii care îi vor reveni pentru anul 2021 în momentul în care se va întocmi bugetul. Prin urmare, suma ar putea fi una și mai mare decât anul acesta. Asta, în condițiile în care premierul Florin Cîțu a anunțat că pentru partidele politice Guvernul va tăia din subvenția pe care au primit-o anul trecut. 

Altfel funcționează însă UDMR în privința cheltuielilor efectuate în campaniile electorale. “Aceste sume se decontează doar prin AEP, deci UDMR a făcut cerere de rambursare a cheltuielilor de la alegerile locale și parlamentare la AEP”, a explicat tot Florin Mituletu, șeful AEP, pentru Jurnalul.

Pentru alegerile locale, Uniunea a primit de la AEP 4,5 milioane de lei. Pentru alegerile parlamentare, partidele au trimis către AEP cererile de rambursare, urmând să se stabilească sumele care vor fi restituite de la bugetul de stat în urma verificărilor. Suma solicitată de UDMR aferentă cheltuielilor de la parlamentare a fost de aproape 3,5 milioane de lei. Deci, pe lângă cei 32 de milioane de lei obținuți în calitate de organizație care aparține minorităților naționale pentru funcționare, UDMR a mai cerut aproximativ 8 milioane de lei pentru cheltuielile efectuate în cele două campanii electorale de anul trecut. Liderul UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat de ce Uniunea apelează pentru subvenție ca organizație a minorităților naționale și când e vorba de finanțarea campaniei electorale se adresează AEP? “Sunt două lucruri total diferite, nu au nicio legătură unul cu altul. În ceea ce privește finanțarea campaniilor electorale există o lege și nu contravine legea nici cu finanțarea partidelor politice, nici cu finanțarea organizațiilor minorităților etnice. Pe baza legii recunoscute de AEP, așa cum se face pentru un actor politic, banii sunt returnați”, s-a apărat vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR. 

 

Cât ar primi UDMR în 2021 ca partid

 

Banii care vor fi încasați, sub formă de subvenție, de fiecare partid politic în parte, vor fi stabiliți prin legea bugetului pe anul 2021. Guvernul este cel care stabilește suma finală, dar nu și procentele care vor reveni fiecărui partid din subvenția totală. Procentul este calculat în funcție de rezultatele obținute la alegerile parlamentare ( 75%) și alegerile locale (25%). AEP a calculat și procentul care corespunde UDMR în urma acestui algoritm calculat în funcție de rezultatele în alegeri: 5,83%. Potrivit legii, suma alocată de Guvern pentru subvențiile partidelor nu poate fi mai mică de 0,1 din PIB, dar nici nu poate depăși 0,4% din PIB. La un PIB estimat de puțin peste 1.000 de miliarde de lei, asta înseamnă că suma alocată pentru subvențiile partidelor politice va fi între 100 și 400 de milioane de lei. Dacă UDMR ar face cerere către AEP pentru a primi subvenție pentru anul 2021 alături de celelalte partide politice, ar putea să-i revină între minimumul de 5,83 milioane lei și maximumul de 23 de milioane de lei. În toate variantele, suma este mult mai mică decât cea încasată anul trecut ca organizație care aparține minorităților naționale. 

 

 

SUBVENȚIILE PRIMITE DE PARTIDE ÎN 2020

 

PSD - 124 milioane lei 

PNL - 70, 2 milioane lei 

UDMR - 32 milioane lei 

USR - 19,6 milioane lei 

ALDE - 14,5 milioane lei 

Pro România - 12,3 milioane lei 

PMP - 9,3 milioane 

PLUS - 388.000

Subiecte în articol: udmr kelemen hunor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri