"Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova, vizita mea de astăzi demonstrează acest fapt. Rusia atacă Ucraina şi obiectivele energetice ale acestei ţări. În acest mod, creează haos, foloseşte resursele energetice drept armă. UE o să vă ajute să faceţi faţă crizei'', a declarat șefa executivului comunitar, aflată în vizită la Chișinău.
Suma face parte dintr-un pachet de sprijin suplimentar și vor fi alocați după 1 ianuarie 2023. Din cei 250 de milioane de euro, 100 de milioane de euro vor reprezenta granturi, 100 de milioane sunt credite iar 50 de milioane de euro sunt pentru susținerea persoanelor vulnerabile.
"Acest ajutor este oferit pentru a permite procurarea resurselor energetice, astfel încât Moldova să poată trece de această iarnă'', a mai spus Ursula von der Leyen.
UE a mai acordat R. Moldova 75 de milioane de euro pentru energie în luna august 2022.
"Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autorităţile de la Chişinău fac eforturi mari pentru a asigura ţara cu energie şi pentru a uşura povara preţurilor. Oamenii ne susţin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face faţă crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă'', a spus Maia Sandu, președinta R. Moldova, care a reafirmat dorința țării de a adera la blocul comunitar.
"UE ne-a fost mereu alături. Suntem ferm angajaţi în procesul de realizare a reformelor. Contăm pe o evaluare rapidă în anul 2023 pentru a lansa ulterior negocierile de aderare. Vom continua să implementăm Acordul de Asociere pentru a duce ţara în UE''.
La Chișinău va ajunge, vineri, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Administrația moldoveană se confruntă cu proteste puternice în ultimele două luni, organizate de Partidul "ŞOR", pe fondul problemelor d e aprovizionare cu gaze naturale din Rusia.