Jurnalul.ro Ştiri Externe UE votează asupra statutului juridic al roboților

UE votează asupra statutului juridic al roboților

de Şerban Mihăilă    |   

Membrii Parlamentului European au solicitat adoptarea unei legislații cuprinzătoare asupra modului în care oamenii vor interacționa cu inteligența artificială și cu roboții. Într-un raport de uz intern, se arată că lumea se află în pragul unei „noi revoluții industriale” a roboților.

 

Revoluția tehnologică va afecta fiecare sector al societății, precizează raportul UE, citat de BBC, iar europarlamentarii vor decide în curând dacă este cazul să acorde roboților statutul juridic de „persoane electronice”. Raportul recomandă designerilor automaticieni ca roboții să fie prevăzuți cu un întrerupător, care să permită încetarea funcțiilor mașinăriilor, dacă acest lucru este necesar. De asemenea, utilizatorii ar trebui să folosească roboții „fără riscul sau teama de a fi afectați fizic sau psihologic”, susține documentul. Raportul sugerează că roboții, androizii și alte forme de manifestare a inteligenței artificiale sunt pregătiți „să declanșeze o nouă revoluție industrială, care, foarte probabil, va atinge toate straturile societății”. Noua generație de roboți are potențialul de a aduce prosperitate economică, însă ridică numeroase întrebări asupra legislației muncii, precum și în privința necesității introducerii unui venit de bază pentru cetățenii din UE, dacă inteligența artificială va ocupa locuri de muncă.

 

„Relațiile dintre om și robot ridică probleme de intimitate, demnitate umană și siguranță fizică a oamenilor, dacă sistemele sunt piratate sau dau erori” – raport UE

 

Lucrurile pot scăpa de sub control

Raportul avertizează că este posibil ca, în următoarele decenii, inteligența artificială să depășească intelectul uman și, dacă roboții vor căpăta conștiință de sine, „ar putea pune sub semnul întrebării atât capacitatea oamenilor de a controla propria creație și propriul destin, cât și posibilitatea ca umanitatea să poată asigura supraviețuirea speciilor”. Pentru a preveni un astfel de scenariu apocaliptic, raportul propune legi pentru designerii, producătorii și operatorii roboților, deoarece regulile nu pot fi convertite în coduri-mașină și, în consecință, nu pot fi implementate electronic, în mod direct. Conform acestor legi, un robot nu are voie să rănească oameni sau să permită punerea în pericol a acestora. Un robot trebuie să execute ordinele oamenilor, cu excepția situației în care acestea ar întra în conflict cu prima lege. De asemenea, un robot își poate proteja propria existență, atât timp cât acest lucru nu contravine primelor două legi.

Roboții vor trebui înregistrați individual, iar proiectanții lor vor oferi accesul la codul-sursă pentru examinarea accidentelor și a defectelor induse de atacuri informatice. În același timp, producătorii de roboți ar putea fi nevoiți să obțină aprobarea din partea unui comitet european de etică, pentru lansarea unor noi modele. În final, raportul cere crearea unei Agenții europene pentru robotică și inteligență artificială, care să poată oferi expertiză tehnică, etică și legislativă în domeniu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri