Uleiul de floarea soarelui versus uleiul de măsline. Care e mai sănătos
În ultimii ani suntem tot mai mult atrași de uleiul de măsșine datorită gustului dar și proprietăților acestuia. Însă nici calitățile uleiului de floarea soarelui nu sunt de neglijat.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline presat la rece conține grăsimi mononesaturate, în special acidul oleic. Aceste grăsimi sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii. Ele pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (rău) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), scrie dcnews.ro.
Acesta este bogat și în vitamina E și polifenolii, care ajută la protejarea celulelor corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Consumul regulat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea inflamației în corp.
Totodată, are o stabilitate mai mare la căldură în comparație cu uleiul de floarea soarelui, ceea ce îl face potrivit pentru gătirea la temperaturi ridicate.
Ulei de floarea soarelui
Uleiul de floarea soarelui presat la rece conține mai multe grăsimi polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-6 decât cel de măsline. Nu contine proteine, carbohidrati, colesterol sau sodiu
Contine grasimi nesaturate benefice pentru organism. Totodată, contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL (rău) și la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), la fel ca uleiul de măsline.
Și uleiul de floarea soarelui este bogat în vitamina E, care are un rol important în prevenirea afecțiunii Alzheimer.
Însă este important să știi că ambele uleiuri fac parte dintr-o dietă echilibrată atunci când sunt consumate moderat.
Uleiul de măsline este excelent pentru salate și gătirea la foc mic, în timp ce uleiul de floarea soarelui este potrivit mai ales pentru gătirea la temperaturi mari.
Niciun ulei nu este recomandat dacă urmezi o dietă pentru scăderea în greutate deoarece conțin multe calorii.