Jurnalul.ro Ştiri Politică Umaniștii vin în sprijinul seniorilor. Proiect de lege privind angajarea pensionarilor, depus de deputatul Grațiela Gavrilescu

Umaniștii vin în sprijinul seniorilor. Proiect de lege privind angajarea pensionarilor, depus de deputatul Grațiela Gavrilescu

de Ion Alexandru    |   

Fostul ministru al Mediului, deputatul Partidului Puterii Umaniste (PPUSL), Grațiela Gavrilescu, a inițiat un proiect de lege prin care societățile comerciale să fie încurajate să angajeze pensionari. Inițiativa vine în sprijinul persoanelor vârstnice care doresc să-și continue activitatea în domeniile în care au experiență profesională. Grațiela Gavrilescu mai pregătește un proiect de lege dedicat tinerilor care doresc să-și achiziționeze o locuință.

 

„Se tot discută, în aceste zile, despre incapacitatea Executivului de a majora pensiile conform legii și se încearcă, în mod odios, acoperirea acestei neputințe tocmai prin responsabilizarea, prin învinovățirea celor văduviți de acest drept, inoculându-se ideea că cine insistă asupra respectării legii nu înțelege situația critică în care ne aflăm și contribuie la adâncirea ei. Pensionarii acestei țări nu au de ce să se simtă vinovați, dimpotrivă: ei au așezat, la propriu, temelia economiei și infrastructurii acestei țări, ei au contribuit la bugetul ei, iar țara le este datoare cu condiții decente de viață”, a explicat Grațiela Gavrilescu, inițiatorul acest proiect de lege.

Astfel, arată deputatul umanist, experienţa profesională dobândită de persoanele pensionate reprezintă o resursă naţională obiectivă, uşor de fructificat şi extrem de utilă economiei şi societăţii româneşti în ansamblu.

 

Ce prevede această lege

Demersul poartă denumirea de “Legea privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării” și prevede faptul că societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, pot angaja, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.

De asemenea, pentru persoanele angajate în cadrul acestei legi, , nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Concret, se propune ca, dacă societatea comercială, care are o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar. În cazul în care compania, care are o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, are mai mult de 5 angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.

 

Paritatea salariat – pensionar

Pentru firmele cu capital privat, cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de lei, cu un număr mai mic de zece angajați, paritatea este de un consilier pensionar raportat la trei persoane care nu au atins pragul de pensionare. Pentru companiile cu mai mult de zece angajați, paritatea este de un pensionar raportat la cinci persoane care nu au atins pragul de pensionare.

Proiectul de lege mai propune ca, în cazul angajării mai multor pensionari consilieri, nerespectând paritatea conform prevederilor de mai sus, societatea comercială să achite contribuția socială pentru fiecare consilier pensionar angajat peste numărul prevăzut în prezentul articol. Iar Inspecția Muncii urmează să dobândească atribuții în vederea constatării neîndeplinirii acestor obligații.

 

Gavrilescu speră ca legea să fie susținută de tot spectrul politic

“Sper ca întreg spectrul politic să susțină acest proiect, având în vedere beneficiile pe care le va aduce atât pensionarilor, cât și societăților comerciale și tinerilor angajați ai acestora, lipsiți de experiență și de avantajul de a fi avut modele profesionale la care să se raporteze. Am încredere că aceste demersuri, normale într-o societate în care, încă, ne pasă unora de ceilalți vor fi susținute de întreg spectrul politic parlamentar, inclusiv de colegii aflați la putere, care, în campania prezidențială, le-au promis românilor, chiar prin vocea candidatului lor, o Românie normală”, a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, deputatul Grațiela Gavrilescu.

Potrivit PPUSL, acest proiect de lege este primul dintr-un pachet legislativ. În perioada următoare, va fi depus un alt proiect de lege, dedicat tinerilor sub 35 de ani și în special celor căsătoriți, care au și copii, și care doresc, dar nu au posibilitatea să își achiziționeze o locuință nici măcar prin programul “Prima Casă”. “Partidul Puterii Umaniste Social Liberal își dorește păstrarea unității și echilibrului social, respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și, nu în ultimul rând, a tradițiilor, care ne-au ținut uniți ca națiune”, se arată într-un comunicat de presă al PPUSL.

 

“Pensionarii au așezat, la propriu, temelia economiei și infrastructurii acestei țări, ei au contribuit la bugetul ei, iar țara le este datoare cu condiții decente de viață” – Grațiela Gavrilescu

Subiecte în articol: Grațiela Gavrilescu PPUSL
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri