Jurnalul.ro Ştiri Politică Umbrele şi suspiciunile care planează asupra miniştrilor lui Dragnea

Umbrele şi suspiciunile care planează asupra miniştrilor lui Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |   

Aproape fiecare ministru din Guvernul Sorin Grindeanu are CV-ul pătat de greşeli ale trecutului. Dacă Olguţa Vasilescu este trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani, alţi membri ai Cabinetului PSD-ALDE au fost implicaţi în scandaluri sexuale, amantlâcuri la vârste respectabile sau episoade sfidătoare la adresa românilor cărora le vor conduce destinele în următorii patru ani.

 

Cum românii n-au avut nicio problemă să voteze candidaţi cu probleme penale la cele două rânduri de alegeri din 2016, în Guvernul lui Liviu Dragnea şi-a făcut loc şi Lia Olguţa Vasilescu, edilul inculpat al Băniei. Propusă pentru ministerul Muncii şi al “justiţiei sociale”, primăriţa Craiovei a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani pe 19 iulie anul trecut, într-un dosar în care procurorii DNA au vizat campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului din Craiova.

În schimb, ministerul Justiţiei va fi condus de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, un apropiat al fostului lider PSD Adrian Năstase. Iordache este cel care a orchestrat în 2013 episodul “Marţea neagră”, atunci când parlamentarii USL au încercat să promoveze pe şest legea amnistiei şi modificări importante ale Codului penal, care ar fi acordat o superimunitate demnitarilor şi baronilor locali. Soţia noului şef al Justiţiei, Magdalena Iordache, este fostă judecătoare la Secţia penală a Instanţei Supreme – funcţie din care s-a retras în ianuarie 2015, în contextul în care, cu doar câteva zile înainte, ei îi fusese repartizat dosarul Alinei Bica. Magdalena Iordache a făcut parte din completul care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul Mătușa Tamara, iar în dosarulTrofeul Calității s-a recuzat. Și fostul senator Șerban Mihăilescu, zis Miky Şpagă, a fost achitat de Magdalena Iordache.

 

Sfidare pentru morţii din Colectiv

Din Cabinetul Grindeanu va face parte şi primul om dat afară de fostul premier Victor Ponta după tragedia de la Colectiv. Marius Dunca, fostul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, va conduce Ministerul Tineretului şi Sportului, deşi n-are nicio legătură cu lumea sportului. Dunca a fost primul cap căzut în urma incendiului devastator în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri nevinovaţi. Cu 24 de ore înaintea tragediei, inspectorii ANPC din subordinea noului ministru fuseseră în control la clubul Colectiv, însă au plecat aşa cum au venit. “Noi nu am verificat nimic, pentru că nu am putut face un control. A fost o sesizare venită din partea unei doamne, care a sesizat o neconcordanţă între preţuri”, a fost explicaţia dată la acea vreme de Marius Dunca.

Noul ministru al Sănătăţii, Florian-Dorel Bodog, a pătimit şi el în 2016. Presa locală din Bihor a scris despre două scandaluri în care ar fi fost implicat Bodog. Unul dintre acestea vizează teza de doctorat a ministrului propus la Sănătate, despre care jurnaliştii bihoreni au scris că ar fi plagiată. Un alt scandal vizează finanţarea campaniei electorale din 2012 a lui Bodog, presa locală scriind că mai multe apariţii ale acestuia în media ar fi fost finanţate de o firmă elveţiană cu afaceri în domeniul sănătăţii. Alt scandal care se leagă de numele noului ministru este legat de CV-ul său, care ar fi fost umflat intenţionat. În octombrie anul trecut, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru i-a retras lui Bodog dreptul de a coordona doctorate, asta după ce CNATDCU a descoperit că noul ministru este autor principal doar la două dintre cele 12 lucrări pe care şi le-a trecut în CV ca să obţină calitatea de conducător de doctorate.

 

Amantlâcuri şi amoruri subterane

De numele altor miniştrii se leagă scandaluri amoroase care au făcut deliciul presei tabloide. Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a mai condus ministerul pe vremea Guvernului Adrian Năstase şi a fost unul dintre iniţiatorii legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor în legislatura trecută. Însă Daea mai are o poveste, aproape uitată. În urmă cu patru ani, el s-a aflat în centrul unui scandal cu iz de telenovelă. Fosta sa soţie a trimis conducerii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură o scrisoare în care îl acuza că ar vrea să-şi promoveze amanta la şefia instituţiei. Între timp, Daea a divorțat, iar actuala soție este angajată la Ministerul Economiei. Ministru delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall a fost implicată şi ea într-un scandal cu tentă sexuală. În 2015, pesedista a încasat daune morale în valoare de 20.000 de dolari de la jurnalistul Iosif Buble. Acesta publicase în 2008 un filmuleţ despre care susținea că ar arăta-o pe Birchall în ipostaze caracteristice actriţelor de filme porno. Social-democrata a câștigat însă cu ajutorul unui expert care a susținut că persoana din filmare nu poate fi identificată.

 

Rufele uscate şi leagănul art-nouveau

Întâmplări tragi-comice se leagă şi de numele ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac. Fost ambasador al României la Nicosia (Cipru) şi Tel Aviv (Israel), aceasta a fost acuzată pentru un episod de la alegerile prezidenţiale din 2014, când pe faţada ambasadei României din Tel Aviv ar fi fost atârnate rufe la uscat. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în 2008, pe vremea când Păstârnac conducea ambasada României din Cipru. Ziariştii de la Ziua scriau la acea vreme că “sub steagurile României și UE flutură, la strada mare, hainele puse la uscat de menajerele Andreei Păstârnac". Noul ministru de Externe este de fapt un fost. Teodor Meleşcanu l-a înlocuit pe Titus Corlăţean în fruntea MAE între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2014 şi a rămmas în memoria colectivă cu o declaraţie sfidătoare la adresa românilor de peste hotare. Fostul şef al SIE i-a trimis pe românii din Paris să voteze la Nancy, “un oraş superb, leagănul art-nouveau”. Doar că superbul Nancy se află la o distanţă de peste 350 km de capitala Franţei.

 

Concediatul a devenit ministru

Noul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, este un apropiat al baronului PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, cel instalat recent în funcţia de preşedinte executiv al partidului. Cuc a fost secretar de stat în ministerul Transporturilor din octombrie 2015 până în mai 2016, când premierul Dacian Cioloş l-a eliberat din funcţia în care fusese numit pe vremea Guvernului Ponta. Dat afară pe uşa din dos de tehnocraţi, omul lui Bădălău s-a întors la Transporturi direct în fotoliul de ministru.

Spre sfârşitul anului trecut, noul ministru al Internelor, Carmen Daniela Dan, a fost implicată într-o dispută pe Facebook cu celebrul poliţist-scriitor Marian Godină, cel care susţinea că în tot judeţul Teleorman nu există nicio librărie. Godină a fost contrazis atunci de fostul prefect al judeţului care a susţinut că potrivit datelor de la Registrul Comerţului, "nu mai puţin de 255 de firme din Teleorman au autorizat comerţul cu cărţi". "Ce să zic... îi urez succes în activitate şi sper să nu confunde căruţele cu maşinile de poliţie, aşa cum a confundat buticurile şi gheretele de ziare cu librăriile", a scris Godină la auzul veştii că fosta secretară a şcolii din Videle i-a devenit şefă.

Noul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, s-a remarcat în anul 2015 când a încasat ca director general al Poştei Române un bonus de performanţă de peste 135.000 de lei, în condiţiile în care Poşta a înregistrat în acel an o pierdere netă de 7,4 milioane de euro

 

Adriana Petcu, noul ministru al Apelor şi Pădurilor, este director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa din martie 2010, iar în anul 2014 Agenţia Naţională de Integritate a declarat-o incompatibilă cu funcţia pentru că a fost project officer într-un proiect european din care a obţinut venituri de pese 27.000 de lei

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri