Un canadian urmează să fie judecat în apel pentru trafic de droguri, sâmbătă, în Liaoning, o provincie din nord-estul Chinei, potrivit unui site al autorităţilor locale, relatează AFP.
Acest proces are loc în plină criză între Beijing şi Ottawa provocată de arestarea în Canada a unei femei de afaceri chineze.
Într-un comunicat, Înalta Curte a poporului din Liaoning, a informat că audierea, publică, se va deschide la orele 14.00 (06.00 GMT), pe 29 decembrie, în faţa Camerei a 6-a a tribunalului intermediar din Dalian, capitala provinciei, pentru a judeca în apel pentru trafic de droguri un bărbat identificat ca Robert Lloyd Schellenberg.
Instanţa nu a oferit niciun detaliu suplimentar legat de identitatea acuzatului, naţionalitatea sa ori faptele reproşate.
Runsky.com, site-ul depinzând de postul de radio şi televiziune din Liaoning care a anunţat data procesului, a precizat că Robert Lloyd Schellenberg este canadian.
Nici autorităţile canadiene nu au oferit agenţiei France Presse mai multe detalii.
"Cantitatea de droguri va face să vă cutremuraţi", a povestit Runsky.com, referindu-se la o greutate "enormă" şi făcând ironii pe seama "îndrăznelii" canadianului.
Jurnalul Global Times, apropiat puterii şi care citează Runsky.com, a subliniat că în Codul Penal pedeapsa este de 15 ani de închisoare, detenţie pe viaţă sau moartea pentru contrabandă, trafic, transport sau fabricarea a cel puţin un kilogram de opium, 50 de grame de heroină sau metilanilină sau alte mari cantităţi de droguri.
Cotidianul a reamintit că, în decembrie 2009, China a executat un traficant britanic, Akmal Shaikh, pentru patru kilograme de heroină.
De asemenea, a amintit cazurile lui Michael Spavor şi Michael Kovrig, cei doi canadieni arestaţi în China pe 10 decembrie, acuzaţi de activităţi care "ameninţă securitatea naţională" a ţării.
Aceste arestări sunt considerate în Occident ca o măsură de retorsiune după reţinerea la începutul lui decembrie, la Vancouver, a directorului financiar a gigantului de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, la cererea justiţiei americane.
Washingtonul o suspectează pe aceasta de complicitate la fraudă pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului. Ea a fost eliberată condiţionat.
O profesoară canadiană a fost, de asemenea, reţinută în China, dar cazul său, care nu ţine de securitatea de stat, pare să nu aibă legătură cu celelalte două.