Autorităţile din Indonezia au confirmat că cetăţeanul Mbah Gotho, din oraşul Sragen, are 145 de ani, o informaţie care, dacă va fi confirmată de experţi independenţi, l-ar transforma pe bărbat în cel mai longeviv om din istoria cunoscută. Mbah Gotho, care s-ar fi născut în 1870, este acum orb, incapabil să se susţină singur şi spune că îşi doreşte ca viaţa să i se încheie mai repede. Bărbatul şi-ar fi cioplit piatra de mormânt când avea „doar” 122 de ani.
Mbah Gotho a intrat în atenţia autorităţilor din Indonezia în 2014, când şi-a reînnoit actul de identitate, reieşind din documentele anterioare că s-a născut la 31 decembrie 1870. O anchetă menită să ateste dacă vârsta bărbatului este reală, ori a fost vorba de o greşeală, s-a finalizat recent, reieşind că bărbatul are, într-adevăr, 145 de ani. Pentru a intra în Cartea Recordurilor, însă, vârsta lui Gotho trebuie confirmată în mod independent. Intervievat de presa locală, Mbah Gotho nu s-a arătat foarte încântat de faptul că a trăit atât de mult, afirmând că îşi doreşte ca viaţa să i se încheie.
„Ceea ce îmi doresct este să mor. Nepoţii mei sunt deja independenţi”, a spus Gotho. Bărbatul a apucat deja să-şi îngroape cei 10 fraţi, patru soţii şi toţi copiii pe care i-a avut. Cele mai apropiate rude sunt nepoţii, strănepoţii şi stră-stră-nepoţii. Potrivit unuia dintre nepoţii lui Gotho, acesta s-ar fi apucat să-şi plănuiască înmormântarea de acum un sfert de secol, când ar fi avut 122 de ani. Gotho şi-ar fi cumpărat loc de veci în apropiere de mormintele copiilor.
„Şi-a făcut piatra de mormânt în 1992. Asta se întâmpla cu 24 de ani în urmă”, a povestit nepotul bărbatului. Potrivit familiei lui Gotho, bătrânul îşi petrece timpul stând în pat şi ascultând posturi de radio. Bărbatul este aproape orb şi nu se mai poate uita la televizor. În ultimele trei luni, Gotho a fost spălat şi hrănit de apropiaţi, pentru că a rămas fără puteri. Întrebat care este secretul longevităţii sale, Gotho a răspuns: „Reţeta este să ai răbdare”. În prezent, recordul de cea mai longevivă persoană din istoria cunoscută este deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani. De atunci au existat mai multe persoane care au afirmat că au depăşit acest record. Etiopianul Dhaqabo Ebba, de exemplu, susţine că are 163 de ani şi a relatat, ca din memorie, invazia italiană din 1895, când ar fi avut deja copii majori. De asemenea, nigerianul James Olofintuyi susţine, cu martori, că ar avea 171 de ani. Pretenţiile celor doi, însă, nu au putut fi confirmate cu documente.
Jeanne Calment a trăit de la 90 la 122 de ani dintr-o rentă plătită de un vecin. Acesta s-a angajat să-i dea femeii 2.500 de franci pe lună, până la sfârşitul vieţii, urmând apoi să-i moştenească locuinţa. Vecinul a murit cu doi ani înaintea celei mai bătrâne femei din lume