Jurnalul.ro Ştiri Educatie Un proiect de lege trimite elevii şi profesorii în tabere opuse

Un proiect de lege trimite elevii şi profesorii în tabere opuse

de L. Budin    |   

Învestirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică, consfinţită luni prin votul senatorilor, stârneşte valuri în şcoli. Elevii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ doreşte contrariul. Proiectul de lege majorează pedepsele cu o treime, în toate formele de ameninţare sau de agresiune la adresa unui cadru didactic.

 

La data de 3 februarie, Senatul României a adoptat proiectul de lege privind „învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”. Conform actului normativ care aşeaptă să fie promulgat, cei care agresează fizic sau verbal profesorii riscă pedepse mai mari cu o treime ca până acum. Persoana care ameninţă un profesor poate primi până la un an şi patru luni închisoare, iar cea care loveşte un cadru didactic poate primi până la doi ani şi jumătate de închisoare. 

În expunerea de motive a actului normativ se arată că Legea educaţiei consacră dreptul la securitate al personalului didactic. Se mai spune că „nu puţine au fost situaţiile în care personalul didactic a fost supus unor agresiuni fizice şi/sau verbale”.

 

Fără protecţie juridică

Potrivit unui studiu, „peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi”. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. „Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, se mai arată în expunerea de motive. Documentul mai consemnează că, în sistemul naţional de învăţământ, se constată „o lipsă de protecţie juridică” a cadrelor didactice, faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor sau a părinţilor lor. De aceea se impune „consolidarea autorităţii cadrului didactic”.

 

Respectul şi legea

„Respectul nu se obţine prin lege”, vine replica acidă a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), structură de reprezentare a tinerilor studioşi din România. În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Iohannis, CNE „se opune cu fermitate” învestirii cadrelor didactice cu statutul de autoritate publică. „Nu puține sunt cazurile în care unii profesori, în profilul cărora putem distinge lipsa vocației necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzează elevii, mai ales pe cei cu probleme emoționale sau cu dificultăți de integrare în mediul educațional, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încălcate de către profesori sunt chiar și mai numeroase”, se spune în document. Antonia Pup, preşedinte CNE, consideră că propunerea de act normativ, dacă ar deveni lege, ar duce la „distrugerea climatului educaţional”. Tot ea anunţă că elevii vor sesiza Avocatul Poporului.

 

Sindicatele jubilează

De cealaltă parte a baricadei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită preşedintelui României să promulge legea de protecţie a cadrelor didactice. „Iniţiativa legislativă a fost realizată la propunerea federaţiei noastre, iar după patru ani în care am solicitat parlamentarilor în nenumărate rânduri să voteze această lege, iată că, în sfârşit, vocea cadrelor didactice a fost auzită!”, se consemnează în comunicatul făcut public ieri. Federaţia consideră că legea reprezintă o necesitate pentru sistemul educaţional românesc, după ce în ultimii ani s-a înregistrat o creştere alarmantă a cazurilor de profesori „bătuţi, agresaţi, scuipaţi, înjuraţi sau umiliţi în cadrul unităţilor de învăţământ”.  

În cazul în care va fi promulgat, noul act normativ nu va transforma cadrele didactice în persoane intangibile, precizează sindicaliştii: „Personalul didactic care nu respectă legea, care nu îşi desfăşoară activitatea potrivit normelor legale şi morale va răspunde în faţa comisiei de disciplină şi, acolo unde este cazul, în faţa autorităţilor.”

 

„Realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de către elevi şi părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora”.

Expunere de motive la proiectul de lege

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri