Jurnalul.ro Ştiri Externe Un scandal sexual zguduie Marea Britanie: Ministrul Mark Garnier, vizat de o anchetă

Un scandal sexual zguduie Marea Britanie: Ministrul Mark Garnier, vizat de o anchetă

Guvernul britanic a anunţat duminică deschiderea unei anchete privind fapte ale ministrului pentru comerţ internaţional, care a recunoscut că i-a cerut secretarei să cumpere jucării sexuale, într-un moment în care mai mulţi oameni politici sunt acuzaţi că au avut atitudini necorespunzătoare faţă de colaboratoarele lor, relatează AFP.


Ministrul Mark Garnier, care este şi deputat al Partidului Conservator, a recunoscut duminică pentru publicaţia The Mail on Sunday că i-a pus secretarei sale o poreclă cu caracter sexual şi că i-a dat bani pentru a cumpăra două jucării sexuale, afirmând însă că acest lucru "nu a constituit deloc un act de hărţuire sexuală".

A fost deschisă o anchetă pentru a stabili dacă a fost încălcat codul de conduită al miniştrilor, a anunţat ministrul sănătăţii, Jeremy Hunt, la BBC 1.

El a adăugat că prim-ministrul Theresa May îi va scrie preşedintelui parlamentului, John Bercow, în legătură cu acuzaţiile de hărţuire şi de agresiune sexuală împotriva mai multor aleşi.

Conform presei britanice, cel puţin patru deputaţi sunt vizaţi de aceste acuzaţii care au fost calificate ca fiind 'profund îngrijorătoare' de către o purtătoare de cuvânt a premierului.

Guvernul a anunţat că vor fi luate "măsuri severe" împotriva miniştrilor care au avut un comportament necorespunzător.

Duminică, fostul ministru conservator Stephen Crabb a recunoscut de altfel că a trimis mesaje 'explicite' unei tinere de 19 ani pe care a primit-o la un interviu de angajare în 2013. Stephen Crabb a fost nevoit să demisioneze anul trecut după un incident de acelaşi fel.

"Dacă aceste poveşti sunt adevărate, atunci, evident, sunt complet inacceptabile", a reacţionat ministrul sănătăţii la BBC 1.

"Sunt părinţi ale căror fiice studiază politica în speranţa că vor obţine un post la Westminster, iar ei trebuie să fie siguri că dacă obţin postul, fetele lor nu vor fi victimele unor astfel de comportamente", a adăugat el.

Sâmbătă, liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a afirmat că "pe culoarele puterii, deci inclusiv la Westminster, există şi prosperă o cultură degradantă", "o cultură care a tolerat violenţele împotriva femeilor de mult prea mult timp".AGERPRES

Subiecte în articol: Mark Garnier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri