Jurnalul.ro Sport eXtrasport „Unde este Peng Shuai? " - Organizatorii Australian Open și-au revizuit atitudinea

„Unde este Peng Shuai? " - Organizatorii Australian Open și-au revizuit atitudinea

Fanii sunt liberi să poarte tricouri cu mesajul „Unde este Peng Shuai?" la Australian Open, dar acestea nu trebuie să devină „perturbatoare", a declarat marți șeful Tennis Australia, Craig Tiley, pe fondul criticilor aduse poziției anterioare a organizatorilor Grand Slam-ului pe această temă.

Ca răspuns la o înregistrare video postată sâmbătă pe rețelele de socializare, în care se vedeau oficiali de securitate care dădeau instrucțiuni fanilor să îndepărteze tricourile cu acest slogan, organismul de conducere a declarat că turneul de la Melbourne Park nu permite declarații politice.

Martina Navratilova a calificat această reacție drept lașă și a declarat că organizatorii Australian Open au cedat în fața Chinei și au pus banii din sponsorizări mai presus de preocupările legate de drepturile omului.

„Din păcate, cred că există o mulțime de erori de comunicare și lipsă de înțelegere în această privință, pentru că nu este vorba doar de un răspuns cu o singură linie", a declarat Tiley prin telefon pentru Reuters.

„Cineva care poartă un tricou, prin care transmite ceva, nu va avea niciun impact asupra siguranței. Dar când încep să se adune ca un grup, ca o gloată, și încep să fie perturbatori, în orice fel sau formă, este deja un lucru diferit.”, a spus Tiley.

„Dacă vin să facă ceea ce fac toți ceilalți - să se bucure de tenis - și dacă au un tricou pe care scrie „Unde este Peng Shuai?", este în regulă".

Situația lui Peng a devenit un subiect de îngrijorare în noiembrie, când fosta jucătoare numărul unu la dublu feminin a afirmat că un fost vicepremier chinez, Zhang Gaoli, a agresat-o sexual în trecut. După acea postare, ea a lipsit din atenția publicului timp de aproape trei săptămâni.

Luna trecută, Peng a declarat că nu a acuzat niciodată pe cineva că a agresat-o sexual și că o postare pe rețelele de socializare pe care a făcut-o a fost înțeleasă greșit.

Zhang nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

La Beijing, răspunzând la o întrebare despre noua regulă privind tricourile, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că eforturile de politizare a sportului vor eșua.

„Politizarea sportului nu va avea succes și nu va obține sprijinul majorității oamenilor, inclusiv al sportivilor, în comunitatea internațională", a declarat Zhao Lijian, în cadrul unui briefing zilnic, citat de Reuters.

Tiley a declarat că măsurile luate de personalul de securitate la sfârșitul săptămânii trecute s-au bazat pe suspiciuni cu privire la „motivul și intenția persoanei care a intrat".

„Dacă vin la fața locului pentru a perturba în mod special confortul și siguranța fanilor noștri, atunci nu le urăm bun venit", a spus Tiley.

„Nu prea contează ce spun, dar dacă aduc pe arenă un banner care are stâlpi pe care îi vor pune și care vor acoperi capacitatea oamenilor de a urmări tenisul, atunci vor trebui să îl îndepărteze.

Dacă vor continua să fie insistenți, vor fi îndepărtați de pe arenă, dar dacă cineva vrea să poarte un tricou, susținând-o pe Peng Shuai, este în regulă."

Luni, susținătorii lui Peng din Australia au declarat că plănuiesc să distribuie 1.000 de tricouri cu inscripția "Unde este Peng Shuai?" la Melbourne Park în această săptămână, după ce au strâns peste 10.000 de dolari australieni pe o pagină GoFundMe.

Asociația feminină de tenis a suspendat turneele din China din cauza îngrijorărilor legate de siguranța lui Peng, iar Tiley a declarat că Tennis Australia a susținut această poziție.

„Încă de la început, când nu se știa unde se află Peng Shuai, am lucrat îndeaproape cu WTA pentru a ne folosi resursele din regiune, pentru a sprijini WTA", a spus el.

„De la început am fost îngrijorați de bunăstarea lui Peng Shuai și am vrut să ne asigurăm că este bine. Evident, de atunci, ea a făcut acum niște declarații, dar susținem și noi poziția WTA în această privință".

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: peng shuai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri