Jurnalul.ro Ştiri Externe „Ungaria ar trebui exclusă din UE pentru că își bate joc de valorile europene”

„Ungaria ar trebui exclusă din UE pentru că își bate joc de valorile europene”

de Şerban Mihăilă    |   

Ungaria ar trebui suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană pentru că „încalcă grav” valorile fundamentale ale UE, a declarat ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn. Între derapajele executivului ungar, el menționează modul în care guvernul de la Budapesta îi tratează pe refugiați și încălcarea independenței sistemului judiciar și a libertății presei.

„Ungaria nu este departe de momentul în care va ordona deschiderea focului asupra refugiaților”, a afirmat șeful diplomației luxemburgheze, într-un interviu publicat ieri de cotidianul german „Die Welt”. „Gardul pe care Ungaria îl construiește pentru a-i ține departe pe imigranți devine tot mai lung, mai înalt și mai periculos”, a adăugat el.

UE nu poate tolera „un asemenea comportament inadecvat”, iar „cei care, precum Ungaria, construiesc garduri împotriva refugiaților, fug de război sau încalcă libertatea presei ori independența sistemului judiciar ar trebui excluși temporar sau, dacă este nevoie, permanent, din UE”, spune Asselborn.

El consideră că acesta este „singurul mod de a proteja coeziunea și valorile Uniunii Europene”. Budapesta nu ar fi avut nicio șansă să fie acceptată în UE, dacă ar fi aplicat pentru aderare în aceste zile, a adăugat ministrul luxemburghez. Ungaria a aderat la UE în 2004 și, deși blocul comunitar poate respinge sau amâna candidatura unei țări, tratatele constitutive ale Uniunii Europene și actele adiționale ale acestora nu cuprind prevederi cu privire la excluderea unui stat membru. Există, în schimb, sancțiunea suspendării unor drepturi ale unei țări care încalcă principiile fundamentale ale UE.

Scandal cu potențial exploziv

Scandalul provocat de interviul lui Asselborn are loc cu numai trei zile înaintea reuniunii UE de la Bratislava, din 16 septembrie, dedicată relansării Europei după Brexit. Foarte probabil, cuvintele ministrului vor genera dezbateri virulente în cadrul acestui summit. Deocamdată, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat, ieri, pe omologul său luxemburghez de "aere de superioritate" și de "aroganță", făcând comparație între acesta și instituțiile europene de la Bruxelles. El a mai afirmat despre Asselborn că este un politician "de categorie ușoară", "înclinat să distrugă securitatea și cultura Europei".

Ungaria a fost prima țară din UE care a blocat venirea imigranților, prin ridicarea unui gard de-a lungul frontierei sale și adoptarea unor legi care să descurajeze intrările pe teritoriul său. Premierul ungar, Viktor Orban, s-a declarat contra imigranților. El va organiza, la 2 octombrie, un referendum pentru a întreba populația dacă acceptă decizia Bruxellesului ca solicitanții de azil să fie redistribuiți între statele UE, fără ca Budapesta să fie de acord.

 În anul 2000, când Partidul Libertății, de extremă dreaptă, a intrat în guvernul de la Viena, statele membre ale Uniunii Europene au înghețat în mod bilateral relațiile diplomatice cu Austria. Mai târziu, în cursul aceluiași an, UE a pus capăt izolării diplomatice a Austriei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri