Cea mai înaltă biserică de lemn din lume se află în deja celebra localitate Săpânţa. Cu o înălțime maximă de 75 de metri, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se află pe locul trei între lăcașurile de cult din România, după catedrala din Timișoara și biserica Sf. Mihail din Cluj.
Mănăstirea a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Săpânța, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei.
Ctitorită de părintele paroh Grigore Lutai, după planurile arhitectului Dorel Cordoș, Mănăstirea Săpânța Peri a primit, din anul 2005, o obște de maici, care a continuat lucrările de construcție începute anterior.
Biserica în stil maramureșean a mănăstirii a fost placată inițial cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, învelită cu patru kilograme de aur.
Construcția se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.