În condițiile în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene și a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriots. Kievul și aliații săi europeni au primit un impuls important la sfârșitul săptămânii când Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face față războiului din Ucraina.
Dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat țările europene să își intensifice propriile eforturi pentru a oferi arme Ucrainei, în special de apărare aeriană.
După o videoconferință a miniștrilor apărării din cadrul NATO cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se așteaptă la anunțuri în curând.
„NATO a cartografiat capacitățile existente în cadrul alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei”, a spus el.
Miniștrilor li se vor alătura omologii lor din domeniul apărării pentru discuțiile de luni cu Ucraina, precum și miniștrii ucraineni de externe și de apărare, înainte de a se aborda criza din Orientul Mijlociu, declanșată de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.
Miniștrii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la cât de mult trebuie să meargă mai departe în sancționarea Iranului, în urma atacului cu rachete și drone lansat asupra Israelului.
Liderii UE au convenit săptămâna trecută că vor impune sancțiuni suplimentare împotriva Iranului. De asemenea, unele țări fac presiuni pentru ca UE să găsească o modalitate de a desemna puternica forță a Gardienilor Revoluției din Iran ca organizație teroristă.
(sursa: Mediafax)