Jurnalul.ro Tech Ştiinţă UPDATE 21 decembrie 2020: Marea Conjuncție dintre Jupiter și Saturn. Când se poate observa fenomenul

UPDATE 21 decembrie 2020: Marea Conjuncție dintre Jupiter și Saturn. Când se poate observa fenomenul

de Giulia Anghel    |   

Marea Conjuncție dintre Jupiter și Saturn va avea loc pe 21 decembrie, la o distanță de numai 6 minute de arc, una de cealaltă.

"Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. La Bucureşti, Soarele va apune la ora 16,49, iar după ora 17,00 planetele se pot vedea cu ochiul liber, până în ora 19,00, când apun. Recomandarea noastră pentru observarea fenomenului este să priviţi dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele. O conjuncţie, nu la fel de strânsă, se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus", transmite Obsevatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

O altă conjuncţie s-a produs în dimineaţa zilei de 18 februarie 1961, în jurul orei 6,45, dar planetele s-au aflat mai departe una de cealaltă, la o distanță de  14 minute de arc.

În data de 28 noiembrie 1901 cele două corpuri cerești s-au apropiat la 26 minute de arc una de alta.
"Jupiter şi Saturn se vedeau seara pe cer, unul lângă altul şi într-o companie plăcută cu alte două planete în preajmă. Imediat după apusul Soarelui, pe la ora 17, trebuia să priviţi înspre sud-vest, nu foarte sus faţă de orizont, direcţie în care cel mai strălucitor astru era Venus. În dreapta lui Venus se vedeau alţi doi aştri strălucitori, planetele Jupiter şi Saturn, unul sub altul, Jupiter fiind cel mai strălucitor şi jos" precizează instituția.

ȘTIRE INIȚIALĂ Planetele Jupiter și Saturn se vor alinia în data de 21 decembrie 2020, realizând Marea Conjuncție. Acestea se vor afla foarte aproape una de cealaltă, apărând ca un astru dublu, fapt care nu s-a mai întâmplat din Evul Mediu, respectiv din anul 1226, scrie theguardian.com.

Ce se întâmplă și cât de rar este evenimentul astral 

La Solstițiul de iarnă, cele două planete se vor vedea ca o singură stea strălucitoare, pe măsură ce orbitele de 12 și, respectiv 29 de ani, ale lui Jupiter și Saturn în jurul Soarelui se reunesc. Este motivul pentru care această conjuncție a fost numită "Sărutul de Crăciun", de către astronomul Brad Tucker, de la Universitatea Națională Australiană. 

Ultima mare conjuncție a avut loc în mai 2000, dar poziția planetelor pe cer nu a fost vizibilă. O altă mare conjuncție s-a produs în 1623, în timpul vieții lui Galileo Galilei, dar a apărut atât de aproape de Soare, încât s-a pierdut în lumina acestuia, după cum explică Observatorul din Perth. 

„Ar trebui să vă întoarceți până în dimineața zilei de 4 martie 1226 pentru a vedea o aliniere mai strânsă între aceste planete care se pot vedea pe cerul nopții”, a spune Patrick Hartigan, astronom la Universitatea Rice din Texas.

Legătura cu Steaua din Betleem 

Este aproape suspect că actuala conjuncție are loc în apropierea Crăciunului. Steaua din Betleem i-a îndrumat pe cei trei magi spre locul nașterii lui Iisus Hristos și ar fi putut fi vorba, de fapt, de o mare conjuncție.

După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat ca început al erei creștine”. Una dintre acestea a fost o conjuncție a lui Jupiter și Saturn, care în anul 7 î.Hr. s-au aflat la un grad unul de celălalt, de trei ori în decurs de opt luni.

Steaua Betleemului ar fi putut fi, totodată, conjuncția dintre Venus și Jupiter, care în anul 2 î.Hr. ar fi apărut observatorilor din Babilon, chiar înainte de a se îndrepta spre Betleem.

Cum se poate observa fenomenul

Evenimentul va fi vizibil din orice loc de pe pământ timp de aproximativ o oră după apusul Soarelui, dar cea mai bună priveliște va fi în apropierea Ecuatorului. 

NASA transmite că trebuie să privim înspre Sud-Vest. Atunci „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad - este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la o distanță de un braț”. Totodată, trebuie să căutăm „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”. Este nevoie însă de o noapte cu cer senin și să nu avem în jur copaci sau clădiri. 

Jupiter este mai mare, iar cei care au o vedere foarte bună sau un binoclu, vor putea să îl zărească și pe Saturn. Totodată, cele două planete vor apărea ca o singură stea și le putem diferenția de celelalte corpuri cerești prin faptul că sclipirea lor va fi mai slabă și constantă.

Ce înseamnă pentru horoscop

Astrologii susțin că Marea Conjuncție va da startul pentru următorii 20 de ani în toate domeniile vieții. 

 

 

Subiecte în articol: marea conjunctie jupiter saturn
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri