Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al NATO. A fost activată Forța de Reacție în apropierea Rusiei

UPDATE Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al NATO. A fost activată Forța de Reacție în apropierea Rusiei

NATO a activat Forța de Reacție și și-a sporit capacitățile militare din apropierea Rusiei, deși menține deschise canalele diplomatice de comunicare, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de CNN.

"NATO a activat pentru prima dată Forţa de Reacţie şi a trimis 130 de avioane de vânătoare şi 200 de nave în nordul Mării Mediterane, în scopul consolidării poziţiei de apărare. Vom continua să facem tot ce trebuie pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu al NATO. Preşedintele Vladimir Putin a eşuat în acţiunea de a ne diviza. Alianţa Nord-Atlantică este mai unită, mai determinată şi mai puternică decât a fost vreodată", a subliniat Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze operaţiunile în Ucraina şi să retragă trupele.

Totodată, Alianța transmite Rusiei că menține deschise canalele diplomatice de  comunicare. 

"Miniştrii au stabilit că relaţia NATO cu Rusia s-a modificat fundamental, cu impact pe termen lung. Dar noi menţinem angajamentul de a exista canale pentru diplomaţie şi reducere a riscurilor de conflict, astfel încât să fie evitate escaladările, neînţelegerile sau interpretările greşite", a precizat acesta.

ȘTIRE INIȚIALĂ Secretarul General NATO Jens Stoltenberg spune din nou că NATO nu va interveni în războiul din Ucraina deoarece este o alianță defensivă. Totodată, șeful diplomației americane, Antony Blinken, transmite mesajul că va riposta dacă acest conflict se va extinde.

Cei doi oficiali au făcut un anunț comun, după atacurile de noaptea trecută de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Acestea au provocat un incendiu la centrală, fapt ce a pus în alertă toate statele din cauza pericolului de explozie. 

”Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației", a spus Stoltenberg.

NATO precizează că își intensifică prezența în Europa de Est dar nu va intra direct în războiul din Ucraina deoarece este o alianță defensivă.

"Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în același timp NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliații. De aceea am suplimentat prezența forțelor NATO în estul alianței. Această desfășurare este defensivă", explică oficialul.

Șeful diplomației americane Antony Blinken face o amenințare voalată la adresa Rusiei și spune că NATO va fi pregătit să acționeze dacă se va extinde conflictul din Ucraina. 

"După atacurile neprovocate și premeditate ale Rusiei împotriva Ucrainei, alianța a răspuns rapid, unit, cu hotărâre.

Alianța noastră este defensivă. Nu dorim să intrăm în conflict, dar dacă vine conflictul la noi, suntem pregătiți și vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Viitorul comun găsit e unitatea alianței, care a fost văzută clar în ultimele săptămâni și va rămâne foarte clară în următoarele", avertizează acesta.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri