Nuclearelectrica a încheiat acordul de cooperare pentru construcția unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) cu societatea americană NuScale Power.
Documentele au fost semnate de directorul executiv SNN, Cosmin Ghiță, și președintele NuScale Power, John Hopkins.
Nuclearelectrica este prima companie din lume care va construi reactorul modular, acesta nefiind încă produs nici în Statele Unite. Proiectul se ridică la miliarde de dolari.
ȘTIRE INIȚIALĂ Acţiunile producătorului de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) se apreciau miercuri la ora 14.30 cu 2,63% după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marţi cu John Kerry, reprezentantul special pentru climă al preşedintelui american Joe Biden, la conferința COP26.
Oficialul american a anunţat planurile pentru construcţia unor reactoare modulare mici (SMR) în sistemul naţional de producţie a energiei până în 2028.
Nuclearelectrica are o capitalizare de 12,6 miliarde de lei şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN înregistrează o creştere de 140% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 422 mil. lei, arată datele BVB.
Cu ocazia întâlnirii liderilor, oficialilor guvernamentali, asociaţiilor non-guvernamentale şi oamenilor de ştiinţă la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, NuScale Power, prima şi singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, şi Nuclearelectrica au convenit să colaboreze pentru a avansa tehnologii de producere a energiei curate în Europa prin semnarea unui acord.
În urma parteneriatului, România are potenţialul să dezvolte prima centrală bazată pe reactoare modulare mici din Europa. Această cooperare se bazează pe acordul interguvernamental semnat între Departamentul Energiei al SUA şi Ministerul Energiei din România.
Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi NuScale vine într-un moment important, cu ocazia discutării de către factorii decizionali importanţi din întreaga lume a urgenţei accelerării tranziţiei către energia curată. Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internaţionale de a minimaliza impactul negativ al schimbărilor climatice şi a consolida prosperitatea globală.
În 2019, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat Memorandumul de Înţelegere (MOU) pentru evaluarea dezvoltării, autorizării şi construirii unui SMR NuScale în România.
În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA - o etapă crucială în construirea şi implementarea acestei tehnologii SMR. Compania menţine un ritm accelerat al programului său de dezvoltare şi comercializare a tehnologiei sale SMR.