Jurnalul.ro Special Anchete Urdăreanu, specialist în construcţia de penitenciare de maximă siguranţă

Urdăreanu, specialist în construcţia de penitenciare de maximă siguranţă

de Ion Alexandru    |   

În timp ce controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu este ocupat cu situația personală juridică, aferentă calităților sale de inculpat, pe de o parte, și de denunțător în dosare celebre instrumentate de DNA, pe de altă parte, compania pe care o patronează, UTI Grup SA, pune umărul la construcția de noi pușcării în România. Mai exact, a unei pușcării pe care urmează să o ridice Administrația Penitenciarului Ploiești, în comuna Berceni, județul Prahova. Firma lui Urdăreanu a fost selectată, la începutul acestei săptămâni, să realizeze studiul de fezabilitate pentru edificarea unui penitenciar de maximă siguranță, cu regim închis, destinat încarcerării a 1.000 de deținuți. În schimbul acestor servicii, UTI Grup va încasa de la stat suma de 300.000 de euro, acestea trebuind a fi prestate în termen de patru luni de la data semnării contractului. Terenul pe care va fi construită această nouă pușcărie a fost transferat în administrarea Penitenciarelor încă din anul 2003, iar, începând cu anul 2004, au fost emise autorizațiile de desființare a construcțiilor existente aici.

Penitenciarul Ploiești este autoritatea care se ocupă, pentru Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, de edificarea acestui proiect. Astfel că, încă din 27 octombrie 2017, instituția în cauză a făcut public, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiior Publice), faptul că intenționează să contracteze servicii aferente realizării unor studii de fezabilitate pentru obiectivul de investiții care poartă denumirea de “P47 Berceni”, constând în realizarea unui penitenciar de maximă siguranță cu regim de detenție închis. Această nouă pușcărie ce se dorește a fi construită are ca amplasament un teren de 235.000 de metri pătrați, situat pe raza comunei Berceni, județul Prahova.

Pentru contractarea acestor servicii, Penitenciarul Ploiești a organizat o licitație deschisă, punând la bătaie suma de 1.600.000 de lei, fără TVA, din fondurile Administrației Naționale a Penitenciarelor. În data de 2 aprilie 2018, autoritatea contractantă a constatat că, pentru atribuirea contractului, au fost primite două oferte. Una întocmită de compania lui Tiberiu Urdăreanu, SC UTI Grup SA, iar a doua a fost depusă de către firma bucureșteană SC Leviatan Design SRL. La deschiderea ofertelor, Penitenciarul Ploiești a decis că doar UTI Group SA se poate califica mai departe, motiv pentru care a respins oferta Levatian.

În aceeași zi, între autoritatea contractantă și firma lui Tiberiu Urdăreanu a fost încheiat contractul nr. B2-64528/2018, în valoare de 1.115.250 de lei fără TVA (1.327.147,5 lei cu TVA inclus, ceea ce însemna aproximativ 295.000 de euro).

Trebuie să predea studiile în termen de patru luni

Din caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract reiese faptul că terenul pe care va fi edificată viitoarea unitate de detenție este intabulat, el aflându-se în domeniul public al statului, conform hotărârilor de Guvern 280/2003 și 829/2004, fiind dat în administrarea Ministerului Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor (fostă Direcția Generală a Penitenciarelor) – Penitenciarul Ploiești, conform unor procese de predare-primire încheiate în anii 2003, respectiv 2004.

Pentru această proprietate, Primăria Comunei Berceni, județul Prahova, a emis, încă din anul 2003, un certificat de urbanism pentru desființarea a două corpuri de clădire existente pe el, denumite C1 și C2, aflate în incinta penitenciarului, fiind, astfel, emis și avizul privind organizarea de șantier.

Pentru realizarea noului penitenciar cu 1.000 de locuri de detenție, Penitenciarul Ploiești intenţionează să amenajeze construcțiile aferente, să amenajeze terenul de 235.079 metri pătrați, să proiecteze și să construiască imobilele, drumurile, platformele și trotuarele pietonale, să realizeze împrejmuirile și să construiască terenuri de sport. Este vorba despre un teren de sport multifunctional și de un teren de fotbal gazonat. Acest teren de fotbal trebuie să fie, conform caietului de sarcini, acreditat FIFA.

UTI Grup SA are termen 120 de zile de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor și până la predarea integrală a documentelor solicitate, potrivit contractului încheiat cu Penitenciarul Ploieşti. Firma lui Urdăreanu trebuie, în acest interval, să realizeze studiul de fezabilitate, să obţină avizele de la Ministerul Culturii, de la Administrația Națională Apele Române, de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de la Direcția de Sănătate Publică și de la Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. De asemenea, UTI mai trebuie să obţină studiul topografic, studiul geotehnic, studiul hidrologic, studiul hidrogeotehnic, studiul de trafic și circulație, și să întocmească un caiet de sarcini în legătură cu contractarea anumitor lucrări.

Noul penitenciar, dotat cu teren de fotbal acreditat FIFA

Penitenciarul nou de la Berceni – Prahova va cuprinde un punct de control, o pasarelă cu acces pentru vizitatori, o clădire administrativă, un turn de control, o sală de festivități cu arhivă și sală de sport. Tot aici vor fi amenajate o popotă și un club, vestiarul pentru personalul angajat, depozitul de alimente și de materiale și depozitul de muniție și armament.

Clădirea administrativă va fi dotată cu un garaj auto, un punct de prevenire și stingere a incendiilor, o platformă acoperită, o spălătorie pentru autoturisme, un bloc energetic și un punct de gospodărire apă.

Această clădire administrativă va fi delimitată printr-o zonă intermediară de protecţie cu nisip. Tot în cadrul acestui proiect se vor amenaja o platformă pentru deșeuri, patru foișoare de supraveghere și două puncte de control. Urmează, apoi, construcția pavilioanelor. Este vorba despre un pavilion pentru deținuți și despre un pavilion pentru vizite, de un punct de alimentație, constând în bucătărie și depozitări, un pavilion cantină și un pavilion spălătorie, dotat cu depozit pentru obiecte personale. La acestea se adaugă pavilionul infirmerie, pavilionul izolator și o unitate de detenție, formată din două pavilioane. Acestea sunt de două tipuri, primul cu 25 de celule, iar al doilea cu 25 de celule și corp de legătură.

Același proiect mai cuprinde un pavilion multifuncțional, o curte de plimbare și un spațiu de joc, precum și un alt pavilion multifuncțional de maximă siguranță. La acestea se adaugă o rezervă pavilion de detenție, terenul de fotbal acreditat FIFA, iar locul va fi împrejmuit cu gard din beton cu înălțimea de 6,9 metri.

Complexul mai cuprinde și parcări, cu câte 160 de locuri pentru vizitatori și 120 de locuri pentru angajați, o stație de epurare, o benzinărie în subteran, un teren de sport multifuncțional și o sală de sport.

Penitenciarele, ocupate în proporție de peste 150 la sută

Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a preluat, în anii anteriori, o serie de imobile de la alte instituții ale statului, pentru construcția de noi penitenciare. Conform unor date oficiale, la momentul demarării acestui proiect, efectivul de deținuţi, raportat la capacitatea de cazare a unităților de deținere, în perioada 1990- 2011, a evoluat într-un mod de-a dreptul îngrijorător.

Astfel, în anul 1989, erau încarcerați în penitenciarele din România un număr de 33.432 de deținuți, indicele de ocupare fiind de 116%. În 1997, 45.121 de persoane se aflau în regim de privare de libertate, indicele de ocupare din penitenciare fiind de 143,14%. Începând cu 2011, situația a evoluat, în sensul că s-a ajuns la un număr total de deținuți de 30.694, cu un indice de ocupare de 173,36%

În 2012, indicele de ocupare era de 176,48%, printr-un număr de persoane încarcerate de 31.817, iar în 2013 cele 33.434 persoane încarcerate arătau un indice de ocupare în unitățile de detenție de 173,53%. Ulterior, a urmat un trend descendent, însă departe de a rezolva problema. De la 30.156 de deținuți, în 2014, totalizând un indice de ocupare de 156,96%, în 2015 de 28.334 persoane încarcerate, generând un indice de ocupare de 150,81%, s-a ajuns, în anul 2016, la un număr de persoane încarcerate de 27.455, ceea ce însemna un indice de ocupare de 143,91%.

Până la sfârșitul anului 2016, Administraţia Națională a Penitenciarelor a fost infirmată cu emiterea a 510 hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care statul român a fost obligat la plata unor despăgubiri în valoare de 3.132.429 de euro și 10.000 de franci elvețieni. Cele mai multe decizii și hotărâri ale CEDO, totalizând sancțiuni în valoare de 1.624.670 de euro, au fost emise în anul 2016 și au avut ca obiect modul în care sunt respectate drepturile omului din perspectiva asigurării condițiilor minime de detenție, în special în ceea ce priveşte condițiile de cazare, prin neasigurarea spațiului minim individual și prin efectele suprapopulării locurilor de detenție.

Urdăreanu, folosit ca denunțător de DNA în execuțiile politice

UTI Grup, firma care va realiza studiile de fezabilitate pentru construcția noului penitenciar de lângă Ploiești, este controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Prin firmele sale, afaceristul a derulat, în ultimii ani, contracte cu statul de zeci de milioane de euro. Născut la Cluj-Napoca, omul de afaceri este fiul fostului general Tiberiu S. Urdăreanu, șef al Comandamentului de Tancuri și Auto, pe vremea lui Ceaușescu. Tiberiu Urdăreanu a lucrat, înainte de 1989, la Ministerul Industriilor, iar, până în anul 1993, a activat ca maior în cadrul Institutului de Cercetări al Armatei, din subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Tiberiu Urdăreanu este un client al DNA, atât în calitate de inculpat, dar, mai ales, în calitate de denunțător în dosare de mare însemnătate politică pentru procurorii lui Kovesi. Printre dosarele în care Urdăreanu a formulat denunțuri se numără cel privindu-l pe fostul primar al Municipiului Iași, Gheorghe Nechita, cel al fostului ministru al Energiei, Constantin Niță, sau cel în care a fost trimis în judecată actualul președinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Prin acest ultim caz, Orban a fost scos din cursa electorală din 2016 pentru Primăria Capitalei. Recent, denunțul lui Urdăreanu, la fel ca și dosarul instrumentat de DNA, au fost făcute “praf” de instanță, deoarece Ludovic Orban a fost achitat definitiv, pe motiv că fapta pentru care a fost trimis în judecată nu este prevăzută de legea penală.

În noiembrie 2017, Tribunalul București l-a condamnat pe Tiberiu Urdăreanu la 8 luni de pușcărie pentru dare de mită, decizia nefiind definitivă.

Terenul pe care urmează să se construiască noua unitate de detenție a fost atribuit ANP încă din anul 2003, iar din 2004 construcțiile existente aici au fost trecute pe lista dezmembrării.

295.000 de euro este valoarea contractului pe care a pus mâna firma lui Urdăreanu, UTI Grup SA. Compania trebuie să predea studiile de fezabilitate în termen de 120 de zile de la data emiterii ordinului de începere a proiectului.

Subiecte în articol: tiberiu urdareanu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri