Așadar, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat sentințele pentru patru dintre fețele grele implicate direct în așa numitul ,,Dosar Microsoft’’: 1 an și 6 luni(cu suspendare) și 90 de zile, muncă în folosul comunității-pentru Dumitru Nicolae ,,Niro’’, 2 ani, cu executare- pentru Gabriel Sandu, 3 ani cu executare- pentru Gheorghe Ștefan și 2 ani cu executare-pentru Dorin Cocoș. De asemenea, s-a decis să se confiște cu puțin peste 10 milioane de euro (dintr-un prejudiciu de 60 de milioane euro), adunați de la cei patru confrați întru ale mânărelilor pe banii statului. Și asta nu este totul, fiindcă pentru unii dintre condamnații de azi se vor scădea din perioada de detenție zilele pe care le-au și petrecut în pușcărie.
Au, desigur, tot dreptul oameni cu mintea la cap să se întrebe, de ce nu s-au regăsit în aceeași companie și alte fețe, super-grele de data asta, cum ar fi par egzamplu: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, plus mezinul trupei, casi-anonimul Gheorghe Alin Albu, fostul trezorier al PDL? Mai că îmi stă pe limbă să răspund:,,prietenii știu de ce’’, dar mă opresc, fiindcă presimt și răspunsul unor echidistanți cu ziua, mai precis niște pro-băsiști sub acoperire din societatea civic-înregimentată: ,,păi, de vreme ce acești patru condamnați erau din confreria băsistă, nu este asta dovada că justiția este imparțială, una și aceeași pentru toți?’’
Este, cum să nu fie, cu atât mai mult cu cât ne gândim că, mai zilele trecute, însăși ministra justiției,Raluca Prună, afina euro- pârăcioasei Monica Macovei, decreta că drepturile omului nu sunt decât ,,un lux teoretic inutil’’. Exact pe dos au procedat și magistrații înaltei curți! Au respectat tocmai dreptul celor 4 făptuitori de a se bucura, în libertate și în tihnă, de bănetul agonisit prin sudoarea minților lor agere și a brațelor lor voinicești.
Printr-o simplă coincidență, desigur, tot azi, CSM a respins cererea judecătoarei Camelia Bogdan de a i se ,,repera onoarea’’ pe care, zice domnia sa, i-ar fi terfelit-o jurnaliștii postului Antena 3. Foc și pară că nu și-a putut impune vrerea și bătăioasă după cum îi este felul, Camelia Bogdan nu se dă bătută și a amenințat că va merge cu jalba-n proțap direct la Comisia Europeană. Dând, astfel, temă pentru acasă monitorilor care redactează și așa foarte nepărtinitorul-pentru România- raport MCV.
MCV-ul este, după cum prea bine se cunoaște, una dintre creațiile emblematice ale perioadei în care Monica Macovei s-a aflat la butoanele de comandă ale ministerului justiției. Aceeași Monica Macovei fiind , mai nou, reclamată la Comisia Europeană, exact de către CSM, pentru gravele atingeri pe care, într-o intervenție televizată, le-a adus prestigiului justiției române.
Colac peste pupăză, tot azi a fost difuzată pe câteva canale media informația că în Raportul CSA se vorbește, negru pe alb, despre ,,riscurile la adresa securității naționale generate de imixtiunile în actul de justiție ale grupurilor infracționale’’. Deocamdată doar atât am putut afla dar, sper că, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat poate vom primi și niscai deslușiri.
Revenind, acum, la știrea despre sentința pronunțată azi la ÎCCJ în cazul celor patru afaceriști Microsoft nu pot decât să mă alătur celor care își exprimă dezaprobarea față de caracterul modic al sentințelor pronunțate. În mod deosebit subscriu dilemei categorice pe care au enunțat-o, aseară, mai mulți invitați la emisiuni ale canalului Antena 3, în care a fost discutată această decizie, pe drept cuvânt intens controversată. Dilemă pe care o putem rezuma în acești termeni: sau procurorii DNA au făcut un rasol de dosar care nu a convins jurații sau, pe acești, jurați i-a durut fix în cot de rechizitoriul întocmit de confrații lor întru ale magistraturii, procurorii?
Reacție pe deplin justificată dacă ținem seama că însăși multi-medaliata șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, vorbea despre ,,detonarea dosarului Microsoft’’. Detonare care, o dată cu sentința de azi, s-a dovedit a fi un jalnic fâsss …
Deși, dacă mă gândesc mai bine, aș spune că aceste 4 micro sentințe în mega dosarul Microsoft, fac dovada unui uriaș cinism și a unei sfidări sfruntate a ideii de lege și legalitate pe care au demonstrat-o magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, emblematica instituție a atât de independentei și de ultra-reformatei (in) justiții, redutabilă putere a statului de drepți.