Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen vrea să participe la summitul G20 cu prezența președintelui Vladimir Putin

Ursula von der Leyen vrea să participe la summitul G20 cu prezența președintelui Vladimir Putin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea ca la viitorul summit G20 să participe și statele occidentale chiar dacă va fi prezent și președintele rus Vladimir Putin, scrie AFP.

"Cred că este mai bine să i se spună în faţă președintelui Vladimir Putin, dacă vine, ceea ce credem şi ca el să ia o poziţie", a spus aceasta la  postul german de televiziune ZDF.

Precizarea vine în contextul unor zvonuri privind boicotarea summitului G20 de către țările vestice.
"G20 este prea important pentru ţările în curs de dezvoltare, ţările emergente, pentru ca noi să-l lăsăm pe Putin să-l distrugă. Un lucru este foarte clar: nu va exista o revenire la 'business as usual', adică la normalitate. Trebuie să discutăm împreună cu statele UE despre acest subiect", a precizat președinta CE. 

Indonezia asigură în prezent președinția G20 și va organiza summitul în insula Bali, în luna noiembrie 2022.  Autoritățile de la Jakarta au fost supuse la presiuni pentru a exclude Rusia din G20, în contextul războiului din Ucraina, dar s-a opus spunând că vrea să fie imparțială, potrivit președintelui Joko Widodo. El l-a invitat la summitul G20 și pe Volodimir Zelenski. 

Germania exercită președinția rotativă a G7 iar cancelarul Olaf Scholz a spus că există posibilitatea participării la summitul G20 chiar dacă Vladimir Putin se va afla acolo. 
"Lumea poate încă să se schimbe considerabil până atunci, dar este foarte clar că G20 joacă un rol important. Toate statele din G7 sunt de acord asupra acestui punct. Va trebui să luăm decizia corectă înainte de summit", a declarat acesta 

O reuniune a miniştrilor de externe din G20 va avea loc pe 7-8 iulie 2022 și este de așteptat ca Rusia să fie prezentă. 

Subiecte în articol: Vladimir Putin ursula vond der leyen g20
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri