Jurnalul.ro Ştiri Externe US Army ar putea pleca din Germania în Polonia

US Army ar putea pleca din Germania în Polonia

de Şerban Mihăilă    |   

Intenția președintelui Trump de a retrage 9.500 de soldați americani de pe teritoriul Germaniei a luat prin surprindere Berlinul și pare să zguduie ordinea mondială postbelică. Planul este o consecință a deteriorării continue a relațiilor dintre SUA și Germania, până nu de mult unul dintre cei mai loiali aliați ai Washingtonului și țara europeană cu cei mai numeroși militari americani staționați pe teritoriul său. Și financiar, și strategic, nemții par singurii care au de pierdut.

 

Anunțată de „Wall Street Journal” la sfârșitul săptămânii trecute, vestea retragerii a aproape o treime din numărul trupelor americane a căzut ca un trăsnet asupra liderilor de la Berlin, care nu fuseseră informați oficial în legătură cu această decizie. Trump a luat hotărârea în mod unilateral, excluzându-i pe partenerii săi din NATO în procesul de decizie, au semnalat, la unison, mai mulți parlamentari germani, care s-au referit indignați la un „plan regretabil”, ce poate „afecta grav” relațiile americano-germane.

De altfel, de la instalarea lui Trump la Casa Albă, relațiile bilaterale au mers din prost în mai prost, lipsa de empatie dintre liderul american și cancelarul Angela Merkel degenerând rapid într-o serie de confruntări pe teme economice și într-o avalanșă de reproșuri dure în privința contribuției financiare insuficiente a Germaniei la bugetul NATO.

„Germania este prizoniera Rusiei, pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la ruși!”, tuna Trump încă de acum doi ani. Germanii „plătesc miliarde şi miliarde de dolari rușilor, în timp ce noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal”, afirma liderul american, dând de pământ cu liderii de la Berlin chiar în deschiderea unui summit al NATO, după ce nemții aprobaseră construcţia şi exploatarea gazoductului „Nord Stream 2”, conducta submarină care urma să transporte direct gaze naturale între Rusia şi Germania, evitând teritoriile unor ţări precum Ucraina sau Polonia.

În schimb, acuza Trump, Berlinul aloca „doar puțin peste 1%” din PIB pentru apărare. În pofida consternării afișate acum de liderii germani, retragerea a 9.500 dintre cei aproximativ 34.500 de militari americani staționați în Germania ar fi putut fi anticipată încă de anul trecut. Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, aflat la cuțite cu oficialitățile de la Berlin, amenințase din 2019 cu o astfel de redesfășurare.

Într-un interviu acordat dpa, el afirma că este „jignitor” ca factura de staționare pe teritoriul Germaniei să fie plătită de contribuabilii americani, în timp ce „germanii ajung să-și cheltuiască surplusul pentru programe naționale”. Într-adevăr, în prezent, aproximativ 34.500 de soldaţi locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot ajunge însă la 52.000 de persoane în timpul rotirilor de personal sau în timpul manevrelor. De două generații, americanii s-au integrat perfect în comunitățile în care sunt staționați, iar prezența lor aduce o contribuție extrem de importantă la economiile locale.

 

Polonia câștigă

Reducerea efectivelor US Army pare o mutare logică, în condițiile în care Germania a devenit în mare parte un centru al operațiunilor SUA în alte zone ale lumii, cum ar fi Orientul Mijlociu, iar pericolul reprezentat de Rusia se află în flancul estic al NATO. De altfel, chiar sâmbătă, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, își exprima speranța că un număr de militari americani retrași din Germania vor ajunge în Polonia, mizând pe preocuparea blocului militar transatlantic față de agresiunile Moscovei în Ucraina și în Georgia.

Mai mult, Varșovia a solicitat constant o prezență militară permanentă pe teritoriul său. Anul trecut, Donald Trump a crescut la 5.500 de oameni efectivele staţionate prin rotaţie în Polonia, într-un prim semn ce pare să indice faptul că ia în serios cererea Poloniei.

 

Mult mai mulți germani consideră SUA un partener important decât americani care apreciază parteneriatul cu Germania, relevă un sondaj al Pew Center

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri