Acest sondaj, din toamnă, ar trebui să inoculeze ideea în rândul alegătorilor și simpatizanților PNL că un vot acordat lui Nicolae Ciucă în primul tur al alegerilor prezidențiale este un vot pierdut, care îl va ajuta, de fapt, pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, să devină președintele României. Asta, deoarece, conform cercetării sociologice, cifrele arată că în turul al doilea ar urma să intre Marcel Ciolacu și George Simion. Adică exact tema aruncată pe piață, imediat după decizia CCR prin care Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa prezidențială. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, se află, în acest sondaj, abia pe poziția a șasea, cu un scor de 6,2%. Teoria votului util, care spune că un alegător care are un candidat preferat incapabil să-l învingă în alegeri pe candidatul pe care respectivul alegător îl detestă cel mai mult, ar trebui să voteze cu un alt candidat capabil să-l învingă pe acesta. Iar cercetarea sociologică citată pare a avea drept scop demobilizarea electoratului liberal, care ar trebui să aleagă util, punând ștampila pe Elena Lasconi, pentru ca George Simion să nu acceadă în turul al doilea și, astfel, să nu „riște” ca Marcel Ciolacu să câștige, din acest motiv, alegerile prezidențiale.
Sondajul la care ne referim a fost realizat de Verifield, la comanda USR, datele fiind culese în perioada 7 – 9 octombrie 2024, după ce Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa prezidențială, printr-o hotărâre controversată a Curții Constituționale, și dat publicității în data de 14 octombrie, adică cu 41 de zile înaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale și cu 49 de zile înaintea alegerilor parlamentare.
Conform datelor prezentate de Verifield, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, pe primul loc în preferințele electoratului s-ar afla candidatul PSD, Marcel Ciolacu, cu 23,4%. Pe locul al doilea, s-ar afla candidatul AUR, George Simion, cu 19,8%. Pe poziția a treia s-ar afla candidatul independent, Mircea Geoană, cu un scor de 17.2%, în timp ce candidata USR, Elena Lasconi, s-ar clasa pe poziția a patra, cu un scor de 17,1%.
Pe poziția a cincea s-ar afla candidatul independent Cristian Diaconescu, cu un scor de 7,6%, iar candidatul PNL, Nicolae Ciucă, s-ar clasa abia pe poziția a șasea în acest top, cu un scor de 6,2%. Kelemen Hunor, candidat al UDMR, ar obține 3,8% din voturi, urmat de candidatul suveranist Cristian Terheș, cu 3,1%. Ultimele poziții ar fi ocupate de candidata independentă Ana Birchall și de candidatul FD – PMP Ludovic Orban, cu câte 0,7%.
Nicusor Dan a apelat la aceeași metodă, la alegerile locale
Înainte de a analiza aceste cifre, este necesar să reamintim că aceeași casă de sondare a opiniei publice, Verifield, a realizat, în perioada 10 – 17 aprilie 2024, tot la comanda USR, un sondaj de opinie pentru testarea intenției de vot pentru alegerile care au vizat funcția de primar general al Capitalei. Rezultatele sondajului au fost făcute publice în data de 21 aprilie 2024, cu 49 de zile înaintea organizării alegerilor locale din data de 9 iunie 2024.
Atunci, cercetarea sociologică realizată în dădea pe independentul Nicușor Dan, susținut de USR, PMP și Forța Dreptei, pe primul loc, cu un scor de 46,1%, urmat de candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone, cu 41,1%. La acel moment, PSD și PNL încă îl aveau drept candidat comun pentru funcția de primar general pe medicul Cătălin Cîrstoiu, al cărui scor, conform acestui sondaj Verifield, era de 10,1%. Candidatul AUR, Marian Enache, era cotat cu 2,3%.
Ei bine, scorul oficial centralizat de Biroul Electoral Central pentru alegerile vizând funcția de primar general al Capitalei a fost, cel puțin în legătură cu prima poziție, foarte apropiat de estimarea făcută de Verifield. Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 47,94%. Candidata PSD, Gabriela Firea, a obținut un scor de 22,18%, candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone, a luat un scor de 15,14%, iar candidatul PNL, Sebastian Burduja, a obținut doar 7,79%. Adunând scorurile Gabrielei Firea, al lui Cristian Popescu Piedone și al lui Sebastian Burduja, rezultă 45,4 procente, în timp ce, din sondajul Verifield, scorurile cumulate ale lui Piedone și al candidatului comun al PSD-PNL erau date la 51,2%.
Chiar înainte de alegeri, Nicușor Dan a explicat, într-o emisiune radiodifuzată, teoria votului util cu care știa că va câștiga alegerile pentru primăria Capitalei. Acesta a precizat că principalii săi rivali în acea campanie au fost Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone, iar Sebastian Burduja nu ar fi avut nicio șansă. „Evident că împărțim același bazin electoral, al oamenilor de dreapta (…). Suntem aceiași oameni (…). Sebastian Burduja este în competiție, însă, pentru alegerea primarului, funcționează teoria votului util. Pentru un simpatizant al PNL, când știe că de votul său depinde dacă primarul va fi Nicușor Dan, Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone, îl votează mai degrabă pe Nicușor Dan decât pe Sebastian Burduja, fără să facă o alegere de calitate între ei”, explica Nicușor Dan planul care chiar a funcționat la alegerile locale din 9 iunie 2024 pentru alegerea primarului general al Capitalei.
Planul, declanșat odată cu decizia CCR în cazul Șoșoacă
Se pare că, și în perspectiva alegerilor prezidențiale, USR vrea să utilizeze aceeași teorie. Nicușor Dan se află, în campania electorală prezidențială, pe toate afișele USR, lângă Elena Lasconi. De altfel, și scandalul privind planșeul de la Piața Unirii pare să fie folosit ca o operațiune politică de către cei de la USR, în plină campanie electorală. Nicușor Dan este utilizat ca un vector electoral de către cei de la USR, în intenția lor de a utiliza la maximum electoratul anti-PSD.
Sondajul Verifield, comandat de USR și dat publicității la începutul acestei săptămâni, are, așa cum se vede din cifrele prezentate, ca principal obiectiv demobilizarea electoratului PNL, pentru a induce, așa cum a folosit, cu succes, și Nicușor Dan, la alegerile locale, ideea necesității exprimării votului util la alegerile prezidențiale.
Conform sondajului Verifield, pe cifrele culese, în turul al doilea ar urma să intre candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și candidatul AUR, George Simion. Încă de la decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută, prin care a fost anulată înscrierea Dianei Șoșoacă în cursa prezidențială, atât cei de la PNL, cât și cei de la USR, în special Elena Lasconi, au acuzat că decizia Curții este o operațiune care îl avantajează pe Marcel Ciolacu, deoarece accederea lui George Simion în turul al doilea ar obliga electoratul de dreapta să îl voteze, în finală, pe Marcel Ciolacu, de teama ca nu cumva „extremistul” George Simion să devină noul președinte al României. Și asta, în ideea că toate voturile alegătorilor Dianei Șoșoacă ar urma să fie distribuite, integral, către George Simion.
Liberalii, invitați, indirect, să o aleagă pe Lasconi în primul tur
Teoria votului util, indusă pentru alegătorii anti-PSD la alegerile prezidențiale din datele prezentate în acest sondaj, indică faptul că scorul candidatului PNL, Nicolae Ciucă, este atât de slab, încât nu există nici cea mai mică șansă pentru acesta să spere măcar la o intrare în turul al doilea.
Elena Lasconi, care are în sondajul Verifield un scor de 17,1%, se află la doar 2,7 procente în spatele lui George Simion. Ar avea, așadar, nevoie de voturile simpatizanților PNL, cel puțin în proporție de 2,8%, pentru a-l depăși pe George Simion și pentru a intra ea în turul al doilea, în competiție directă cu Marcel Ciolacu.
Sondajul induce chiar și mai mult decât atât, în sensul că, odată ajunsă în turul al doilea împotriva reprezentantului PSD, toate celelalte voturi anti-PSD, dar și o parte din voturile acordate candidaților independenți în primul tur se vor distribui către Elena Lasconi, astfel încât Marcel Ciolacu să nu ajungă la Palatul Cotroceni, iar „PSD să pună mâna pe toată puterea în România”.
Cum ar arăta, în acest scenariu ipotetic indus de sondajul comandat de USR, lucrurile, dacă aceste date prezentate ar reuși să atragă electoratul liberal? În primul tur, cele 6,2 procente ale lui Ciucă și cele 17,1 procente ale Elenei Lasconi ar însuma 23,3%, ceea ce i-ar permite Elenei Lasconi să intre în turul al doilea, la 0,1 procente în urma lui Marcel Ciolacu.
În turul al doilea, voturile Elenei Lasconi, cu cele ale lui Nicolae Ciucă, adunate cu voturile lui Cristian Diaconescu și cu voturile lui Mircea Geoană, la care s-ar adăuga voturile obținute de Kelemen Hunor, ale lui Ludovic Orban și ale Anei Birchall ar însemna 53,2%. Restul voturilor acumulate - cele ale lui Marcel Ciolacu, ale lui George Simion și ale lui Cristian Terheș - ar însemna doar 46,3%, ceea ce ar conduce la pierderea de către candidatul PSD a alegerilor prezidențiale.
Progresiștii se autocapcanează. Schema ar putea funcționa, identic, și pentru Mircea Geoană
USR este foarte aproape, însă, să cadă în propria capcană, pentru că, dacă inducerea acestui semnal alegătorilor PNL ar putea funcționa, scenariul ar fi la fel de valabil și în ceea ce privește teoria votului util, pentru alegătorii candidaților independenți. Iar, de această dată, nu Elena Lasconi ar urma să intre în turul al doilea, în luptă directă cu Marcel Ciolacu, ci Mircea Geoană.
De altfel, Geoană a făcut și el vorbire, în această perioadă, de teoria votului util, sugerând că este singurul candidat capabil să-l învingă pe Marcel Ciolacu în turul al doilea. Dar, pentru asta, are nevoie de suficiente voturi pentru a trece de primul tur, așa cum este și cazul Elenei Lasconi.
Mircea Geoană ar putea, în acest scenariu, să primească, în baza teoriei votului util, voturile de la independentul Cristian Diaconescu. Ipoteză în care cele 17,2% ale lui Geoană, împreună cu cele 7,6% ale lui Diaconescu ar însemna 24,8 procente, adică suficiente nu doar ca Mircea Geoană să se califice în turul al doilea, dar chiar și să depășească scorul lui Marcel Ciolacu cu 1,4 la sută.
Un tur doi între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu ar însemna, în baza aceluiași scenariu aplicabil în cazul Lasconi, ca, pe lângă cele 24,8% din voturi, venite de la alegătorii independenților, Geoană să atragă automat cele 6,2 procente ale lui Nicolae Ciucă, cele 3,8% ale lui Kelemen Hunor, cele 0,7% ale lui Ludovic Orban și cele 17,1% ale Elenei Lasconi, ajungând, astfel, să câștige alegerile prezidențiale cu 52,5%.
USR se laudă că și-a triplat scorul în doar patru luni. Sondajul preconizează un blocaj parlamentar
Faptul că acest sondaj comandat și dat publicității de USR urmărește demobilizarea electoratului PNL și atragerea lui către Elena Lasconi, încă din primul tur, devine și mai clar odată cu studierea cifrelor culese pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024.
Astfel, conform Verifield, pe primul loc s-ar aflla PSD, cu 28,2%. Interesant este că scorul partidului este mai mare cu 4,8% decât al lui Marcel Ciolacu. Însă, este greu de crezut că PSD a pierdut 6,28%, de la alegerile locale din 9 iunie, până în prezent, când a obținut o medie de 34,5%.
Pe locul al doilea în acest clasament s-ar situa AUR, cu 22,7%, în condițiile în care George Simion s-ar afla cu 2,9% în urma partidului, iar AUR a obținut la alegerile locale și europarlamentare din vara acestui an în medie cu 12,35% mai puțin decât ceea ce ar trebui să obțină la alegerile parlamentare. Poziția a treia ar fi ocupată de USR, cu 19,5%. Partidul Elenei Lasconi are mai mult decât candidata la prezidenșiale cu 2,4%. Reamintim că, la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, în alianță cu Forța Dreptei și cu PMP, un scor medou de 7,46%, ceea ce ar însemna că, în doar 4 luni, a avut o creștere de 12,04% (două treimi).
PNL este cotat cu doar 12,6% în acest sondaj, pentru alegerile parlamentare. Ceea ce înseamnă un scor dublu față de Nicolae Ciucă. PNL a obținut, la alegerile locale din vară, un scor mediu de 27,62%, ceea ce ar însemna o scădere, în patru luni, cu 15,02%.
Ultimul partid care ar face pragul electoral, conform Verifield, ar fi SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă, cu un scor de 5,3%.
UDMR nu ar accede în Parlament, conform acestor date, deoarece ar obține doar 4,2%, în condițiile în care formațiunea condusă de Kelemen Hunor a obținut, la alegerile europarlamentare din iunie, un scor de 6,6%.
Noua configurare a Parlamentului, după alegerile din 1 decembrie 2024, ar trebui să fie, cu tot cu redistribuiri, dacă luăm de bune datele Verifield, la comanda USR, următoarea: PSD – 32%, AUR – 26%, USR – 22%, PNL – 14% și SOS România – 6%.
Aceste rezultate ar face imposibilă formarea unei majorități parlamentare. PSD, cu cele 32 de procente, va avea nevoie de încă 18,1%, ca să facă guvernul. De unde să le ia, în condițiile în care PNL ar avea doar 14%, iar UDMR nu ar accede în Parlament? Mai mult, AUR și SOS România ar avea, împreună, 32%, adică exact cât are și PSD. Singura variantă de formare a unei majorități parlamentare, în această perspectivă prezentată de sondajul comandat de USR, ar rămâne o alianță de guvernare formată din PSD și AUR. Ceea ce este, în mod evident, de „noaptea minții”.