Economiștii recomandă un „no spend month”, adică o lună în care cheltuielile să fie limitate doar la necesități. De exemplu, renunțarea la cafeaua de dimineață cumpărată pe drum și pregătirea prânzului de acasă poate aduce economii de până la 1.000 de lei pe lună. Extinderea acestui plan poate include reducerea utilizării mașinii personale în timpul săptămânii, ceea ce ar economisi și mai mult.
„Putem să vindem lucrurile nefolositoare. După o vacanţă poate te întorci şi ai anumite lucruri pe care nu le mai foloseşti, gadgeturi, mai scapi de ele şi din casă", spune Irina Chițu, consultant financiar.
După vacanța în care ne-am permis mici răsfățuri, este timpul să reducem cheltuielile. Adrian Asoltanie, consultant financiar, recomandă începerea economisirii în valută: „La o săptămână de vacanţă cheltui ce am produs în două săptămâni de muncă. Pentru cei care simt grea reintrarea în ritmul de economisire, să înceapă cu economisirea în valută străină. Adică în ziua de salariu pui deoparte 100 de euro".
Conform statisticilor, bugetul mediu pentru vacanța de vară din acest an a fost de aproximativ 1.000 de euro, potrivit Observator News.