Sunt și câteva soluții care se discută, pentru a nu se mai repeta problemele, una dintre soluții fiind o convenție de tip Schengen între România și Bulgaria.
Cozile de la frontiera României cu Bulgaria au făcut ca turiștii care au plecat pe litoralul bulgăresc să aștepte chiar mai mult de patru ore pentru procedurile de la graniță. Una dintre victimele cozilor la vamă a fost Alin Burcea, patronul agenției Paralela 45. ANAT a sesizat situația alarmantă de la frontierele țării, unde turiștii și călătorii se confruntă cu cozi de ore în șir, blocându-se în drumul lor spre destinații de vacanță dar și la revenirea în țară. „Este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme. De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situații care evidențiază durata de așteptare de ore în șir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiți, de multe ori, să stăm la granița română, așteptând să părăsim țara noastră în 4-5-6 ore. Este o situație absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o țară europeană în plin secol al XXI-lea”, a transmis ANAT.
Programarea concediilor în alte perioade
Una dintre soluțiile recomandate pentru a se evita aglomerația este calcularea perioadei de concedii astfel încât să nu fie în zilele în care un număr foarte mare de persoane trec frontiera. Totuși, pentru vacanța de 1 Iunie și Rusalii este aproape imposibil, fiind doar câteva zile de care aproape toți turiștii au vrut să profite cât mai mult.
„Eu am plecat în Bulgaria pe 31 mai și m-am întors pe 3 iunie, când nu a fost aglomerație. Problema a fost pe 1 iunie și e foarte posibil să se repete la întoarcerea turiștilor. Dar ce e de făcut? În Nisipurile de Aur, 90% dintre turiști sunt români. Ar trebui să avem mai multe puncte de trecere a frontierei, pentru a nu se mai întâmpla așa ceva. Le recomand turiștilor să încerce să nu plece la drum în cele mai aglomerate zile. Cei mai mulți nu pot prelungi vacanțele. Ar trebui să se investească mai mult în punctele de frontieră, pentru a se evita aglomerația din aceste perioade. Dacă am intra în Schengen, ar fi un avantaj enorm. S-a vorbit, la un moment dat, de un acord între România și Bulgaria, dar e complicat de realizat un astfel de acord, doar între țările noastre”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, specialist în turism.
Cele mai folosite puncte de frontieră
ANAT a semnalat de mai multe ori aceste probleme către autoritățile române, dar până acum nu s-a schimbat nimic, astfel încât a devenit inevitabilă repetarea acestor situații. Agențiile de turism acuză statul român că nu a investit în punctele de trecere a frontierei. „Vama Giurgiu, ca exemplu, dar și alte puncte de trecere a frontierei sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor și a apei curente, oameni părăsiți în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficiențe ar trebui să fie inacceptabile într-o țară care se mândrește cu turismul său și care se dorește o țară a ospitalității. Este imperativ să subliniem importanța serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente și prietenoase pentru turiști și călători, fie că aceștia intră sau ies din țară. ANAT solicită autorităților responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea procesului de control și facilitarea fluxului de persoane la frontierele României”, transmit agențiile de turism.
Se cer consultări cu mediul de afaceri
Reprezentanții agențiilor de turism cer consultări între mediul de afaceri și autoritățile statului român, pentru a se găsi soluții, înainte de a se repeta problemele de la frontiera cu Bulgaria în vârf de sezon estival. „ANAT rămâne deschisă dialogului și colaborării cu autoritățile pentru găsirea soluțiilor necesare și îmbunătățirea condițiilor de trecere a frontierei pentru turiști și călători. Este momentul ca autoritățile să acționeze în mod ferm și să demonstreze că România poate fi o destinație turistică cu servicii de calitate și cu o accesibilitate facilă”, transmit agențiile de turism.
Pentru a se schimba situația, ar trebui să găsească o soluție mai multe instituții, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor. Agențiile de turism sunt afectate de această problemă, mai ales după ce au început să-și crească foarte mult vânzările pe Bulgaria. Chiar și românii care trec granița, cu mașina personală sau cu autocarele, spre Grecia și Turcia - adică următoarele două destinații de top, mai ales în sezonul estival -, trebuie să traverseze prin aceleași puncte de frontieră, în special Giurgiu și Vama Veche, unde se formează cozi de peste 7 kilometri.
“Este necesară o investiție imediată în infrastructură și dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trăim astfel de umilințe.” ANAT