Curtea de Conturi descoperă săptămânal una sau două primării unde se fură minimum 800.000 de lei pe an din taxele şi impozitele încasate de la contribuabili. Anual, instituţia recuperează pentru bugetul de stat între 1 şi 1,2 miliarde de euro, a declarat preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu, prezent ieri la Comisiile reunite de finanţe şi economice din Senat.
"La o comună se fură într-un an opt sute de mii de lei din impozite şi taxele locale luate de la cetăţeni. (...) Cazuri din acestea avem unu sau două pe săptămână, deci nu e o treabă izolată", a spus preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu. Acesta a explicat şi cum se fac verificările.
"Se iau toate documentele existente în casierie, toate chitanţele prin care s-au încasat bani de la cetăţeni, apoi suma de bani se compară cu cea depusă de către autoritatea locală la trezorerie. În multe cazuri s-a descoperit că erau depuse doar jumătate din sumele de bani", a adăugat Văcăroiu.
Verificări temeinice
Curtea de Conturi aduce anual în jur 1-1,2 miliarde de euro în urma controalelor operative pe care le face. Numai în 2016, instituţia de control a dispus 13.500 de măsuri, inclusiv de recuperare a prejudiciilor, pentru unităţile administrativ-teritoriale, din care numai 1.500 au fost contestate.
Câţi bani “face” instituţia de control
- Curtea de Conturi a identificat prejudicii de 410 milioane de euro provocate bugetului în 2015;
- Două controale diferite ale Curţii de Conturi, în 2016, la Compania de Autostrăzi au dus la constatarea unor prejudicii de 58 milioane de euro;
- În ultimii zece ani, instituţiile statului au fraudat bugetul cu peste 10 miliarde de euro, adică jumătate din suma împrumutată de România de la troica FMI-BM-CE în 2010;
- Autorităţile publice au aruncat, în ultimii zece ani, 140,16 milioane de lei (circa 31 milioane de euro) pe studii de fezabilitate sau de prefezabilitate pentru proiecte care nu au mai fost realizate.
Cine doreşte desfiinţarea Curţii
Nicolae Văcăroiu este nemulţumit că bugetul instituţiei pe care o conduce a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani şi posturile au fost blocate. El a mai spus că are 340 de posturi libere care ar fi adus la buget circa 800 milioane de euro anual. “Dar e decizia dumneavoastră, nu o discut”, a spus Văcăroiu, care a adăugat, în zeflemea, că se aşteaptă şi la desfiinţarea instituţiei.
"Se poate şi desfiinţa Curtea de Conturi, nicio problemă, aşa cum aţi început anul acesta cu tăierea bugetului şi cu blocarea posturilor", le-a reproşat Nicolae Văcăroiu senatorilor