Jurnalul.ro Ştiri Observator Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate promiţătoare împotriva mpox

Un vaccin dezvoltat de Moderna a furnizat rezultate promiţătoare împotriva mpox

de Redacția Jurnalul    |   

Un vaccin experimental dezvoltat de compania americană Moderna împotriva mpox a demonstrat o eficacitate mai mare decât vaccinurile actuale în ceea ce priveşte reducerea simptomelor şi durata bolii, potrivit unui studiu realizat pe animale şi ale cărui rezultate au fost publicate miercuri în revista Cell, informează AFP.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care Africa se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei de mpox, care, odată cu apariţia unei noi variante virale (clada Ib), a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să emită pe 14 august cel mai înalt nivel de alertă sanitară globală.

Oamenii de ştiinţă de la compania Moderna au utilizat tehnologia ARN mesager pentru a încerca să producă un vaccin împotriva mpox care să fie extrem de eficient şi sigur, a declarat virusologul şi autorul principal al studiului, Jay Hooper, cercetător la Institutul de studii medicale pentru boli infecţioase din cadrul Armatei americane.

Vaccinuri împotriva mpox, o boală denumită în trecut "variola maimuţei", au fost dezvoltate iniţial pentru a combate variola umană, o boală mortală ce a fost declarată eradicată de către OMS în 1980.

Un vaccin care este comercializat în prezent sub numele Jynneos în Statele Unite, Imvanex în Europa şi Imvamune în Canada conţine un virus "viu atenuat", ceea ce înseamnă că virusul a fost slăbit pentru a nu transmite boala la oameni.

Dar pentru că este atenuat, el este totodată mai puţin protector decât vaccinul de mai veche generaţie ACAM2000, care nu este însă recomandat pentru toate categoriile de public din cauza efectelor sale secundare.

Noul vaccin cu ARN mesager creat de Moderna include instrucţiuni genetice, care ajută sistemul imunitar să recunoască patru antigeni ce îi permit virusului să se agaţe de celule.

Compania americană a utilizat aceeaşi tehnologie pentru a dezvolta vaccinul său împotriva coronaviorusului SARS-CoV-2, care este foarte sigur şi eficient.

Teste viitoare pe oameni

În cadrul studiului realizat de Moderna, şase macaci au fost vaccinaţi cu serul bazat pe ARN mesager, iar alţi şase au primit o injecţie cu un vaccin comercializat în prezent.

La opt săptămâni după prima injecţie, cei 12 macaci au fost expuşi la o tulpină mortală de mpox. Într-un alt grup, şase macaci nevaccinaţi au fost expuşi, de asemenea, la virus.

Toate maimuţele vaccinate au supravieţuit, indiferent de vaccinul utilizat, în timp ce cinci dintre cei şase macaci nevaccinaţi au murit.

"Dacă ne concentrăm în mod specific asupra rezultatelor vaccinului cu ARN mesager, ceea ce am văzut a fost foarte surprinzător şi entuziasmant", a relatat Galit Alter, o specialistă în virusologie şi imunologie din cadrul companiei Moderna, o altă autoare principală a studiului.

Primatele vaccinate cu serul bazat pe ARN mesager au pierdut mai puţin în greutate şi au prezentat mai puţine leziuni decât cele injectate cu vaccinul cu virus atenuat.

Mai mult decât atât, vaccinul cu ARN mesager a permis reducerea cu aproape 10 zile a perioadei în care leziunile au fost vizibile pe corpurile macacilor. Sarcinile virale din sânge şi din probele prelevate de la nivelul gâtului au fost, de asemenea, inferioare, ceea ce sugerează că noul ser reduce şi riscul de transmitere a virusului.

Alec Freyn, cercetător la Moderna şi un alt autor al studiului, a precizat că vaccinul a fost testat şi pentru alte virusuri din aceeaşi familie şi că s-a dovedit eficient împotriva virusului vaccinia, variolei bovine, variolei iepurelui şi variolei cămilei.

Noul vaccin produs de Moderna, denumit mRNA-1769, face în prezent obiectul primelor studii clinice realizate în Regatul Unit, pentru a se asigura că nu prezintă niciun risc pentru oameni. AGERPRES

Subiecte în articol: vaccin Moderna mpox
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri