Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru „esențiali”

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru „esențiali”

de Monica Cosac    |   

România a depășit, ieri, pragul de 4.000 de cazuri noi de COVID-19 într-o zi, prag pe care epidemiologii îl prognozau abia pentru finalul lunii septembrie. „Va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim”, a afirmat Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății care, nu de mult, vorbea despre cel mult 1.500 de cazuri noi pe zi, la vârful valului 4. Deși premierul Florin Cîțu transmite cu fiecare ocazie că „singura soluție să scăpăm de pandemie este vaccinarea”, campania de vaccinare din țara noastră este un eșec răsunător. Guvernanții nu reușesc să convingă oamenii să se vaccineze, astfel că, în prezent, se discută despre vaccinarea sau testarea obligatorie a „esențialilor”. 

 

 

Nu mai puțin de 4.004 cazuri noi de infectări cu coronavirus au fost depistate în 24 de ore, după efectuarea a 44.608 de teste (dintre care doar 19.673 teste RT-PCR), ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 8,97%, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, au fost înregistrate 83 de decese din cauza COVID-19, dintre care două sunt din trecut, iar numărul persoanelor internate a ajuns ieri la 5.868 (dintre care 167 sunt minori). Și numărul pacienților aflați în stare gravă este îngrijorător de mare, la Terapie Intensivă fiind internate 696 de persoane.

Medicii spun că cea mai bună soluție împotriva acestui virus rămâne vaccinarea. Același lucru au afirmat și președintele Iohannis, și premierul Cîțu. Cu toate acestea, guvernanții nu reușesc sub nicio formă să convingă oamenii să se vaccineze. 

Potrivit datelor furnizate de autorități, numărul de doze de ser anti-Covid administrate într-o zi nu a mai depășit pragul de 10.000, de circa două săptămâni (vezi grafic). 

 

Autoritățile, luate din nou pe nepregătite 

 

Cu toate că evoluția valului 4 al pandemiei era previzibil, din cauza contagiozității foarte ridicate a tulpinii Delta, iar evoluția situației din alte țări și avertizările lansate de epidemiologi ar fi trebuit să determine factorii de decizie din țara noastră să ia măsuri din timp, autoritățile române au fost luate din nou pe nepregătite, susține fost ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe care premierul l-a desemnat să gestioneze problema crizei medicale. 

„Ca și în valul 3, am ajuns să fim luați prin surprindere”, a declarat, ieri, Nelu Tătaru, consilier onorific al prim-ministrului. Acesta a anunțat că susţine o posibilă vaccinare sau testare obligatorie COVID-19 pentru anumite categorii precum medici sau profesori. Potrivit acestuia, faptul că numărul de cazuri cazurilor COVID-19 s-a dublat de la o zi la alta „dă posibilitatea” autorităților să ia măsuri, iar acum „suntem într-un moment în care trebuie să luăm o decizie”. 

„În acest moment, discuţiile sunt despre obligativitatea unor vaccinări sau a unor testări, dar deciziile se vor lua în următoarea perioadă (…), ne gândim la tot ce înseamnă structuri ale statului, tot ce înseamnă spital, tot ce înseamnă şcoli”, a spus Tătaru, la ieşirea din Ministerul Sănătăţii. 

El a precizat că vor exista discuții și în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind introducerea obligativității vaccinării sau testării pentru anumite categorii.

 

Baciu: Valul 4, „cel mai intens val pe care îl trăim”

Și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, este surprins acum de realitate și de avalanșa de cazuri din acest val pandemic, în ciuda optimismului exacerbat, pe care îl manifesta în urmă cu câteva săptămâni. „Cel mai probabil, acesta va fi probabil cel mai intens val pe care îl trăim. Din nefericire, lucrurile sunt mult mai accelerate, toată această situație fiind generată de contagiozitatea acestei tulpini, care infectează mult mai repede și mult mai multe persoane, lucru pe care îl vedem și în datele de zi cu zi”, a declarat Baciu, marți seară, la un post de televiziune.

 

La loc comanda: cursuri online, după două zile de școala

 

Dorința, atât de categoric exprimată, a premierului Florin Cîțu, de a se începe anul școlar cu festivități și prezență fizică la cursuri, în plină explozie a infectărilor cu coronavirus, se pare că nu prea a făcut priză cu realitatea. După numai două zile de cursuri face to face, o școală din București a trecut de ieri la învățământ online, după ce o femeie de serviciu a fost confirmată cu Covid-19. Practic, toți elevii care învață în corpul A al Școlii 75 „Leonardo da Vinci” din Sectorul 3 al Capitalei fac orele online timp de 14 zile. Potrivit unor reprezentanți ai primăriei Sector 3, citați de hotnews.ro, decizia a fost luată de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București, după ce medicii de la DSPMB au stabilit că există mai mulți contacți direcți ai femeii de serviciu.

 

INSP: Peste 95% din decesele COVID-19, la persoane nevaccinate

 

Nu mai puțin de 95,2% din decesele înregistrate în ultima săptămână ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2 au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schemă incompletă, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), publicat, ieri, pe site-ul instituției. În aceeași săptămână (6 – 12 septembrie), aproape opt din zece (77,6%) cazuri confirmate cu COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Din totalul cazurilor înregistrate la nivel național, 35,5% au fost în București, Timiș, Cluj, Constanța și Ilfov, iar 28% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Bistrița-Năsăud, Prahova, Iași și Constanța.

De la începutul pandemiei până în prezent, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 57,5% din decese au fost la bărbați. Potrivit raportului INSP, 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri