Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor fi obligate să achiziţioneze mijloace de transport de călători ecologice. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat la sfârşitul sesiunii parlamentare un proiect de lege în acest sens, iar acum acesta mai aşteaptă doar semnătura preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul de lege promovează transportului ecologic prin impunerea obligaţiei autorităţilor publice locale, regiilor autonome şi societăţilor aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale de a achiziţiona mijloace de transport în comun acţionate electric într-o proporţie de minimum 30% din necesarul achiziţiilor viitoare, urmărindu-se astfel reducerea poluării în aglomerările urbane, a consumului de benzină şi motorină.
Mijloace de transport de călători trebuie acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz.
Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an de către operatorul de transport local. Noul legislaţie se va aplica şi societăţile cu capital privat, inclusiv societăţile de taxi, ele urmând să fie obligate să achiziţioneze acest gen de maşini începând cu anul 2020, în condiţiile în care pentru autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea administraţiilor locale obligativitatea intervine începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a prezentei legi.
Primăria Generală a Capitalei are cel mai ambiţios program, urmând să fie achiziţionate 100 de autobuze ecologice, din care 42 în prima etapă a programului