Jurnalul.ro Special Anchete Vara achizițiilor, la Primăria Capitalei. Pază contractată prin norme proprii, laptopuri de 4.000 de euro bucata și mentenanță 

Vara achizițiilor, la Primăria Capitalei. Pază contractată prin norme proprii, laptopuri de 4.000 de euro bucata și mentenanță 

de Ion Alexandru    |   

În ultimele trei luni, Primăria Municipiului București a angajat cheltuirea a 800.000 de euro din bugetul instituției, pentru contractarea unor servicii sau produse.

 

 Este vorba despre servicii de pază la Arena Națională și la Patinoarul Mihai Flamaropol, pentru care nu a organizat licitație, ci a folosit norme interne proprii. O altă cumpărătură se referă la achiziția a câtorva mii de certificate de înregistrare și plăcuțe de înregistrare pentru vehiculele care nu sunt supuse obligativității înmatriculării. S-au achiziționat și trei laptopuri, la un preț de aproape 3.600 de euro/bucata, dar și servicii de mentenanță.

 

Una dintre achizițiile făcute de Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, în această vară, se referă la contractarea de servicii de pază pentru Stadionul Arena Națională și Patinoarul Mihai Flamaropol. Interesant la acest contract este că procedura de achiziție a avut la bază „norme proprii”, mai exact o normă internă a Primăriei Capitalei privind procedura simplificată proprie pentru achiziția de servicii sociale și de alte servicii specifice, acoperirea legală fiind Anexa 2 din Legea 91/2016 și Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 318/2016.

Concret, această normă internă a procedurii simplificate proprii reglementează achizițiile de servicii sociale și speciale efectuate de Primăria Municipiului București, achiziții care au prevederi bugetare a căror valoare estimată, fără TVA, este cuprinsă între 132.519 lei și 3.335.050 de lei.

Ei, bine, prețul estimat pentru paza celor două obiective a fost calculat astfel încât să se încadreze în aceste baremuri, iar la procedura specială de achiziție s-au primit, conform SEAP, nu mai puțin de zece oferte. În 28 iunie 2022, Primăria Capitalei a selectat oferta companiei SC Integra Guard SRL, cu care a încheiat contractul nr. 357/2022, la o valoare finală de 1.569.290,88 de lei fără TVA, respectiv de 1.867.456,1 lei cu TVA inclusă (381.113,5 euro). Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania de pază SC Integra Guard SRL este deținută de omul de afaceri Cornel Dinu.


Certificate și plăcuțe cu numere de înregistrare

 

Următoarea cumpărătură de vară a instituției conduse de Nicușor Dan vizează încheierea unui acord-cadru  pentru furnizarea de certificate de înregistrare și de plăcuțe cu numere de înregistrare, care, potrivit autorității contractante, „sunt necesare vehiculelor pentru care nu există obligativitatea înmatriculării pe teritoriul Municipiului București”.

Înregistrarea unor astfel de vehicule, cu excepția mopedelor, precum și eliberarea certificatelor de înregistrare se face, conform sursei citate, de către Primăria Municipiului București, prin Direcția Transporturi. Iar potrivit anunțului cu care instituția și-a făcut cunoscută, în SEAP, intenția de a face această achiziție, Primăria Capitalei are nevoie de o cantitate cuprinsă între 2.400 și 3.400 de astfel de certificate de înregistrare și de o cantitate cuprinsă între 2.800 și 3.800 de plăcuțe cu numere de înregistrare.

Cumpărătura a fost făcută, în cele din urmă, fără licitație, prin procedură simplificată, în data de 2 august 2022. Atunci, a fost încheiat cu celebra companie SC Vesta Investments SRL, contractul 452/2022, la o valoare finală de 187.340 de lei fără TVA, respectiv de 222.943,6 lei cu TVA inclusă (45.496,9 euro).

 

Mentenanță a Arenei Naționale

 

O zi mai târziu, are loc o altă cumpărătură. De data aceasta, Primăria Capitalei a contractat servicii de reparații, mentenanță și întreținere pentru ansamblul format din sistemul de informare (adică o tabletă electronică - n.red.) și sistemul electromecanic special al acoperișului retractabil (videocub), prevăzut cu prelată, la care se adaugă servicii asociate, amplasate la Stadionul Arena Națională.

De data aceasta, autoritatea contractantă a decis să organizeze o licitație deschisă, mai ales având în vedere faptul că durata contractului a fost stabilită la opt luni din momentul încheierii afacerii. Numai că la licitația deschisă organizată a fost primită o singură ofertă pe care primăria lui Nicușor Dan să o catalogheze drept admisibilă.

Așa stând lucrurile, în data de 3 august 2022, între Primăria Municipiului București și compania SC Aurocon România SRL, a fost semnat contractul 454/2022, la un preț final de 1.482.918 lei fără TVA, respectiv de 1.765.862,4 lei cu TVA inclusă (360.380,1 euro). Potrivit Registrului Comerțului, SC Aurocon România SRL, societatea care și-a adjudecat acest contract, este controlată de două persoane fizice pe nume Maria Hammerle Năstase și Walter Hammerle.

 

Laptopuri

 

Cea mai recentă achiziție a Primăriei Capitalei a avut loc pe data de 18 august 2022 și vizează furnizarea de calculatoare portabile, denumite „tip II”, necesare „pentru asigurarea exploatării în condiții optime a Sistemului Informatic Integrat din cadrul Primăriei Municipiului București”.

Din anunțul de atribuire publicat pe SEAP, rezultă că este vorba despre trei laptopuri, pentru care autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă, finalizată cu încheierea contractului nr. 517/2022, având furnizor compania SC Production SRL, pentru un preț final total de 44.100 de lei fără TVA, respectiv de 52.479 de lei cu TVA inclusă (10.710 euro). Practic, fiecare dintre cele trei laptopuri achiziționate de Municipalitate a costat 17.493 de lei (3.570 de euro).

 

Consultanța pentru Strategia de promovare a turismului în Capitală, anulată pe motiv de „abateri grave”

 

Tot în această vară, mai exact în data de 12 iulie 2022, Primăria Municipiului București a scos la licitație și un alt contract care viza achiziția de servicii de consultanță pentru elaborarea unei „Strategii de promovare multianuală a turismului în Municipiul București (2022 – 2027)”. Această strategie ar fi trebuit să fie dezvoltată în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 1460/2008, pentru aprobarea „Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă «Orizonturi 2013 – 2020 – 2030»”.

Potrivit acestui act administrativ, autoritățile centrale și locale trebuie să sprijine activitățile ce urmăresc valorificarea sustenabilă a patrimoniului cultural și a resurselor cu potențial turistic, precum și îmbunătățirea calității infrastructurii de agrement, în vederea creșterii atractivității orașelor.

Pentru contractarea acestor servicii de consultanță, Primăria Capitalei a organizat o procedură simplificată, care însă a fost anulată în data de 8 august 2022. Motivul – „abateri grave de la procedurile legale, care afectează procedura de atribuire sau atunci când este imposibilă încheierea contractului”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri