Noua tulpină de COVID-19 din Africa de Sud ar putea să reducă protecția anticorpilor obținuți în urma vaccinului Pfizer-BioNTech cu până la două treimi și nu este clar dacă vaccinarea va fi eficientă împotriva mutației, potrivit unui studiu dde laborator.
Studiul a precizat că vaccinul a fost capabil să neutralizeze virsului și nu există încă dovezi din studiile efectuate pe oameni că mutația reduce protecția vaccinului, au anunțat cele două companii. Totuși, Pfizer și BioNTech discută cu autoritățile de reglementare pentru dezvoltarea unei versiuni actualizate a vaccinului lor ARNm sau a unei doze de rapel, potrivit Reuters.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la cele două companii și de la University of Texas Medical Branch (UTMB) au realizat un virus care are aceleași mutații cu varianta descoperită în Africa de Sud, denumită B.1.351. Aceștia au testat virusul creat în laborator pe mostre de sânge de la persoane care au fost vaccinate și au constatat o reducere cu două treimi a nivelului de neutralizare a anticorpilor comparativ cu efectul asupra versiunii comune a virusului.
Concluziile au fost publicate în New England Journal of Medicine (NEJM).
Deoarece nu există încă un punct de referință stabilit pentru a determina ce nivel de anticorpi sunt necesari pentru a proteja împotriva virusului, nu este clar dacă reducerea cu două treimi va face vaccinul ineficient împotriva variantei care se răspândește în întreaga lume.
De altfel, profesorul de UTMB Pei-Yong Shi, co-autor al studiului, crede că vaccinul Pfizer probabil că va oferi protecție și împotriva acestei variante a virusului.
„Nu știm care este nivelul minim pentru neutralizare. Nu avem acest prag”, a spus acesta, adăugând că suspectează că răspunsul imun observat este probabil mult mai mare decât nivelul necesar pentru a oferi protecție.
Acesta a mai spus că, deși există îngrijorări legate de reducerea eficacității față de varianta virusului, vaccinul ar trebui să ofere protecție față de formele severe ale bolii și împotriva decesului.
Sunt necesare în continuare studii clinice pentru a stabili dacă vaccinul protejează împotriva variantei sud-africane, a mai precizat profesorul Pei-Yong Shi.