Jurnalul.ro Ştiri Justitie Vasile Dîncu, la DNA: Am fost la pescuit la Lacul Belina cu Liviu Dragnea

Vasile Dîncu, la DNA: Am fost la pescuit la Lacul Belina cu Liviu Dragnea

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Vasile Dîncu a afirmat joi, după ce a fost audiat la DNA, că a fost o dată sau de două ori la pescuit la Lacul Belina cu Liviu Dragnea. 

Întrebat de jurnalişti pentru ce a fost chemat de procurori, Vasile Dîncu a răspuns: "Dosarul 'Belina'. Să afle dacă am fost acolo, dacă ştiu ceva despre cine este proprietarul. (...) Nu ştiu nimic, nu am ce să vă declar. Era vorba despre ce am văzut. Nu ştiu nimic, nu am văzut mare lucru. (...) Am fost o dată la pescuit sau de două ori, mai demult. (...) Am fost cu Liviu Dragnea". 

Despre calitatea în care a fost chemat, Dîncu a precizat că a fost citat ca martor. 

Pe 22 septembrie, DNA anunţa că fostul vicepremierul Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), este urmărită penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Potrivit procurorilor, dosarul vizează trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăţi comerciale. 

În acelaşi dosar, s-a mai dispus urmărirea penală faţă de Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum şi faţă de Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP, Rodica Guşă, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, şi faţă de Alexandrina Anduţa Diaconu, registrator-şef, pentru complicitate la abuz în serviciu. 

"Din ordonanţa întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private", se arăta într-un comunicat al DNA. 

Conform aceleiaşi surse, pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013, act cu caracter individual, precum şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, prin care au fost încălcate prevederi din Constituţie, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale Apele Române, Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale şi Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. 

Procurorii susţin că prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului şi au fost vătămate interesele Administraţiei Naţionale Apele Române. De asemenea, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (Insula Belina şi Braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern. 

"În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională Apele Române şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege", explica DNA. 

Conform procurorilor, din probele administrate a rezultat bănuiala rezonabilă că Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, a iniţiat şi promovat HG 858/2013, proces care a durat numai 17 ore, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative. Pe 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat hotărârea de guvern prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale ''Apele Române" în domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, nota DNA. 

Tot atunci, în aceaşi dosar, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cerea sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea complicităţii la abuz în serviciu. 

Pe 17 octombrie, Camera Deputaţilor a respins solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale a Rovanei Plumb. 

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au dispus atunci şi extinderea urmăririi penale faţă de suspecţi în dosarul în care, pe 13 iulie, Adrian Ionuţ Gâdea, fost preşedinte al CJ Teleorman, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al judeţului Teleorman, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, dar şi Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz în serviciu în formă continuată. AGERPRES

Subiecte în articol: vasile dăncu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri