Bugetul UE pentru 2021-2027 a fost aprobat de Parlamentul European, astfel că acesta va ajunge la cetățenii europeni la începutul anului viitor.
Totodată a fost aprobată suma suplimentară de 15 miliarde de euro pentru mai multe programe ale Uniunii, precum EU4Health (sănătate), Orizont (cercetare), Erasmus+ (educaţie) în beneficiul cetăţenilor UE. Din total, 11 miliarde de euro provind din amenzile în domeniul concurenței, iar restul din realocări și marje, transmite legislativul european.
Totodată, costurile pe termen mediu şi lung ale rambursării datoriei din fondul de redresare nu trebuie să fie în detrimentul programelor de investiţii stabilite din cadru financiar multianual (CFM) şi nici să nu conducă la contribuţii mult mai mari bazate pe venitul naţional brut (VNB) din partea statelor membre.
Pentru cheltuielile aferente fondurilor de redresare UE (New Generation EU) vor f i reuniuni periodice între cele trei instituţii pentru evaluarea execuţiei acestora. Banii vor fi cheltuiți în mod transparent, iar Parlamentul, împreună cu Consiliul, va verifica orice abatere.
Instrumentul de redresare (Next Generation EU) se bazează pe art.122 din Tratatul UE, care nu prevede niciun rol pentru Parlamentul European. Acum însă s -a obținut o procedură nouă care stabilește dialogul între legislativ și Consiliul European.
Consiliul UE trebuie să aprobe oficial Regulamentul pentru CFM şi Acordul interinstituţional, după care vor fi publicate în Jurnalul Oficial şi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.