Jurnalul.ro Special Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19

Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19

de Diana Scarlat    |   

Unele firme de asigurări au schimbat regulile în privința plății daunelor în pandemie. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) anunță că au fost deja plătite peste 9 milioane de euro daune COVID-19, de la începutul pandemiei. Un scandal pe tema asigurărilor care nu acoperă niciun caz de epidemie sau pandemie a-nceput cu două luni în urmă, când pe rolul instanțelor de judecată au ajuns mai multe dosare ale asiguraților care nu au primit niciun fel de despăgubire, neștiind că au semnat contracte cu astfel de clauze. Dar nu toți asigurătorii au procedat astfel, iar acum sunt deja mai multe companii care acceptă acordarea de despăgubiri inclusiv pentru cazuri de COVID-19.

 

Mulți români loviți de tragedii, din cauza pandemiei de COVID-19, au constatat că polițele lor de asigurare de viață sunt nule, în caz de SARS-COV 2. Avocații acestora au deschis procese în instanță pentru clauze abuzive care există și în aceste tipuri de contracte. Mulți dintre cei care au murit de COVID-19 sau chiar în urma unor afecțiuni declanșate sau agravate de infecția cu SARS-COV 2 nu au avut dreptul la despăgubire, conform acestor clauze contractuale pe care nimeni nu le-a explicat, în cazul asigurărilor de viață. După lungul șir de scandaluri din domeniul bancar, legat de clauzele abuzive din contractele pentru credite, au început procesele pentru aceleași clauze din contractele pentru asigurările de viață. Însă asigurătorii s-au adaptat la noua situație, iar datele UNSAR arată că de la începutul pandemiei, în perioada martie 2020 – august 2021, companiile de asigurări au plătit, ca urmare a efectelor îmbolnăvirii cu SARS-Cov 2, inclusiv a deceselor cauzate de acest virus, indemnizații în valoare totală de 9,37 milioane de euro, în baza polițelor de viață și de sănătate. „Peste 10.000 de familii au beneficiat în perioada pandemiei de protecția financiară oferită de o poliță de asigurare facultativă. Pandemia este, probabil, una dintre cele mai mari provocări ale lumii contemporane căreia trebuie să îi facem față. Chiar dacă, din păcate, multe familii sunt în continuare vulnerabile din punct de vedere financiar, deficitul de protecție existent poate fi diminuat cu ajutorul polițelor de asigurare”, explică Adrian Marin, președintele UNSAR. 

 

Reorganizarea pentru a răspunde noii situații

 

Firmele de asigurări arată că în contextul actual, asigurările de viață și asigurările voluntare de sănătate sunt soluții accesibile pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, acestea completând protecția oferită de sistemul public. Cele mai multe companii de asigurări și-au adaptat activitatea în contextul pandemiei, pentru a lărgi și adapta sfera de acoperiri și la riscurile generate de COVID-19. „Chiar dacă există un principiu la nivel internațional, inclusiv în zona de reasigurări, prin care riscurile generate de o pandemie reprezentau excluderi din polițele de asigurări. Mai mult, deși de regulă unii asigurători excludeau din polițe riscurile cauzate de epidemii și pandemii, acum, pentru a veni în sprijinul clienților a căror stare de sănătate ar putea fi afectată de COVID-19, au decis să evalueze fiecare solicitare în parte sau să adapteze produsele pentru a face posibilă plata de indemnizații pentru riscurile cauzate de COVID-19”, anunță UNSAR, printr-un comunicat de presă. Din datele asociației reiese că în primul semestru al acestui an, volumul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce asigurările de sănătate s-au dezvoltat cu 8%, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). „Aceste evoluții reflectă faptul că asigurările de viață și asigurările voluntare de sănătate răspund nevoilor românilor, dar și că ele au devenit un instrument de protecție din ce în ce mai des folosit. „Deși, de regulă, în întreaga lume, unii asigurători excludeau din polițe riscurile cauzate de epidemii și pandemii, acum, pentru a veni în sprijinul clienților a căror stare de sănătate ar putea fi afectată de COVID-19, au decis să evalueze fiecare solicitare în parte sau să adapteze produsele pentru a face posibilă plata de indemnizații pentru riscurile cauzate de COVID-19. Deciziile țin de politica fiecărei companii de asigurări, inclusiv de politica companiilor de reasigurare cu care acestea colaborează. Faptul că societățile de asigurări au plătit ca urmare a efectelor îmbolnăvirii cu SARS-COV 2, inclusiv a deceselor cauzate de acest virus, indemnizații de 9,37 milioane euro în baza polițelor de viață și de sănătate reprezintă încă o dovadă clară a deschiderii față de clienți, mai ales în această perioadă dificilă pentru noi toți”, explică reprezentanții UNSAR.

 

Cazuri care au ajuns în instanță

 

Soția unei persoane decedate din cauza pneumoniei și a insuficienței respiratorii după ce a avut COVID-19,a aflat, la începutul verii, că nu poate beneficia de polița de asigurare a soțului, pentru că asigurarea a devenit nulă. Foarte puțini români care au asigurări de viață știu că au semnat contracte care anulează plata despăgubirii de către asigurător, în caz de deces survenit în urma infectării cu virusul SARS-COV 2, asigurarea de viaţă devenind nulă. În cazul unora dintre companiile de asigurări, poliţele nu acoperă şi daunele provocate de SARS-COV 2, chiar dacă boala COVID-19 nu este cauza decesului. În acest caz și în altele similare, doar în instanță se pot soluționa problemele polițelor plătite în necunoștință de cauză. În cazul bărbatului decedat ca urmare a unei complicații derivate din infectarea cu SARS-COV2, compania de asigurări a explicat soției celui decedat că nu va primi despăgubiri, deoarece, conform certificatului constatator al decesului depus la dosar, reiese că soțul ei a murit pe 23 ianuarie 2021, cauza fiind „Pneumonia virală post infecţie SARS-COV 2 și Insuficienţă respiratorie severă. „Compania de asigurări nu plăteşte suma asigurată, dacă evenimentul asigurat a fost prilejuit de boli declarate oficial de organe competente ca epidemii sau pandemii ori boli infecțioase sau a parazitozelor endemice contractate pe perioada în care asiguratul s-a aflat pe teritoriul unei țări recunoscute oficial drept zonă cu potențial de contaminare”, este răspunsul asiguratorului, la cererea de plată pentru deces.

 

 

 

Companiile de asigurare au schimbat regulile de acordare a despăgubirilor. Chiar dacă există clauze contractuale pentru polițele de asigurare de viață care nu acoperă situațiile legate de epidemie sau pandemie, acum există posibilitatea de a primi despăgubiri și în cazurile de infectare cu SARS-COV2. 

 

 

 

Încă de la începutul contextului pandemic, mulți asigurători au avut o abordare proactivă, venind în sprijinul clienților în ceea ce privește acoperirea riscului îmbolnăvirii cu SARS-COV-2, fapt care a fost făcut public în repetate rânduri atât de către UNSAR, cât și de către o parte dintre companiile membre ale Uniunii, încă de anul trecut. 

 

UNSAR

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri