Agentia spatiala americana a selectionat cinci modele de locuinte imprimate in 3D, adaptate la conditiile climatice ale planetei rosii. Acum, aceste resedinte martiene vor fi construite de roboti si evaluate de NASA. Echipa invingatoare va primi 2,1 milioane de dolari.
O calatorie care prinde contur. NASA a implinit recent 60 de ani de existenta. Dupa sase decenii de experienta, ideea colonizarii planetei Marte devine tot mai plauzibila.
In cautarea celor mai indraznete, dar realiste, proiecte, NASA a lansat incepand din 2017 un mare concurs, chemandu-i pe ingineri sa isi imagineze cum ar trebui sa arate o locuinta martiana.
De atunci, oamenii de stiinta ai Agentiei spatiale americane au confirmat prezenta apei lichide pe planeta rosie, relansand speculatiile vizand o viitoare incursiune a omului pe Marte.
Inainte insa de o plimbare prin nisipul martian, trebuie gasit habitatul optim pentru astronauti. Prima parte a concursului NASA a fost dedicata designului, urmata de a doua, in 2017, concentrata pe materiale de constructii. A treia faza este in curs de derulare.
Primii cinci invingatori au fost alesi din 18 echipe. Toate si-au prezentat proiectele prin simulari digitale, adaptate la clima martiana. Materialele de constructie au fost, la randul lor, supuse, tot virtual, la temperaturile de pe planeta rosie, care se invarte in jurul valorii de minus 65 de grade Celsius.
Primul premiu a revenit echipei Zopherus, din orasul Rogers, statul Arkansas. Ei au conceput un vehicul total automatizat, care construieste mici capsule cu ajutorul unor materiale recoltate la fata locului. Acest "beton martian" este compus din ghiata, roci si sol. NASA asteapta acum o demonstratie la scara redusa.
Locuinte