Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. Ministrul Sănătății, declarații după tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”: Nu avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar nu putem să știm acest lucru sigur

VIDEO. Ministrul Sănătății, declarații după tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”: Nu avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului, dar nu putem să știm acest lucru sigur

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, face declarații la o zi de la tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” din București, unde trei pacienți au murit după o defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de la ATI.

Vlad Voiculescu a precizat că sistemul e suprasolicitat, însă asta nu justifică o tragedie. „Am solicitat la DSP București avizul de funcționare. A fost dat pe 9 aprilie”, a afirmat acesta.

Principalele declarații: „Am cerut DSP avizul de funcționare al unității mobile. DSP a eliberat autorizație temporară pe durata stării de alertă. Unitatea mobilă respectă normele de igienă. Am cerut normele de funcționare pentru toate unitățile mobile. Conform raportării zilnice a spitalelor, azi avem 1.687 de paturi ATI, din care 50 paturi destinate copiilor. Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală. Azi avem 846 de pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă.”

Întrebările jurnaliștilor:

  • Ora la care minstrul a aflat de la Victor Babeș: „După ora 18:00 a fost confirmată problema, primul lucru făcut a fost să sun la alte spitale pentru transferul pacienților. După 18:30 am ajuns la spital.”
  • Măsuri luate imediat: „Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Imediat ce am ajuns, m-am interesat de situația celorlalți pacienți. M-am asigurat că poliția și familiile pacienților sunt anunțate.”
  • Protocol MS – DSU pentru astfel de situații: „Cu dl. Arafat am vorbit imediat după ora 18. La spital, procedurile sunt clare: salvarea pacienților, transferul pacienților, după care anunțată poliția.”
  • Ora incidentului: „Presupun că înainte de ora 18. Eu am aflat la ora 18.”
  • De ce a durat 4 ore până la apariția în presă: „Conform legislației în vigoare, trebuie anunțate mai întâi familiile pacienților.”
  • Cine a sunat să anunțe incidentul: „Am aflat de la doamna secretar de stat care are în subordine serviciul de urgențe. Am cerut ca Poliția și familiile să fie anunțate imediat. Esențial într-o astfel de situație e să încerci să ajuți, apoi să anunți organele cu atribuții, apoi să faci un anunț de presă. Când eram în drum spre Victor Babeș, l-am sunat pe Primarul General, dar nu a răspuns. Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în acel moment.”
  • „Nu avem indicații că că defecțiunea e dinăuntrul tir-ului, dar nu puteam să știm lucrul ăsta. Știm că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-odată. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine. Cred că premierul l-a chemat pe dr. Arafat, pentru că cel este cel implicat să ofere explicațiile tehnice”
  • Despre problemele cu firma de mentenanță, reclamate de manager în urmă cu 2 săptămâni: „A existat un dialog cu toți managerii, fiecare a menționat la acea dată. E vorba de o companie care a făcut o țeavă de o anumită dimensiune, care a fost înlocuită de o altă companie. E o instalație făcută pentru unitatea mobilă. Ca să fie pusă în funcțiune a fost nevoie de două lucrări. Mă simt responsabil pentru ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce se poate pentru toți pacienții.”
  • Monica Althamer, secretar de stat, despre reprezentatul firmei de mentenanță: „Omul venise pentru o eroare afișată de aparatură. Nu are pregătire medicală.”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri